Biometrikus útlevél Lengyelországban

Vágólapra másolva!
Lengyelországban hétfőn megkezdték az új, biometrikus útlevelek kibocsátását - jelentette be Ludwik Dorn, lengyel belügyminiszter.
Vágólapra másolva!

A biometrikus azonosítás lényege, hogy tulajdonosa fiziológiai jellemzőit (az arcot, a szivárványhártya, vagy az ujjlenyomatok mintázatát) rögzíti digitálisan.

Lengyelországban az új útlevelek először csak tulajdonosuk digitalizált fényképét tartalmazzák, amelyet az okirat belsejébe rejtett chip memóriájába táplálnak, az ujjlenyomat és a szem szivárványhártyájának digitális tulajdonságait csak később adják hozzá az adatokhoz.

Az első biometrikus útleveleket két héten belül vehetik át a lengyel állampolgárok, akiknek az új okmányokért 140 zlotyt (mintegy 9700 forintot) kell majd fizetniük, 40 zlotyval (2800 forintnyival) többet, mint a hagyományos iratért.

Ez a nagyszabású terv egyrészt megfelel az Európai Unió elvárásainak, másrészt pedig az egyik feltétele az Egyesült Államokkal szembeni vízumkényszer eltörlésének is - mondta Ludwik Dorn belügyminiszter.

A vízumkérdés a mai napig komoly tüske az Egyesült Államok és Lengyelország viszonyában, a lengyeleknek ugyanis szükségük van rá ahhoz, hogy az óceánon túlra utazzanak, az amerikaiak azonban vízum nélkül is jöhetnek a kelet-európai országba.