Vágólapra másolva!
Egy német üzletember új légitársaságot indít kifejezetten dohányos utasok számára. Az első járat 2007 márciusában indul a Düsseldorf-Tokio útvonalon.
Vágólapra másolva!

A Smintair (Smokers International Airways) légitársaság a tervek szerint elsősorban a távol-keleti üzletembereket célozza meg, akik közül sokan erős dohányosok.

Az alapító, az egykor brókerként működő Alexander Schoppmann szándékai szerint terveivel a 60-as évek repülésének exkluzivitását kívánja visszahozni. Az üzletember egy interjúban azt mondta, hogy kifejezetten zavarja, amikor egy csomó pénzt kifizet a drága repülőjegyekre csak azért, hogy a fedélzeten megmondják neki, hogy mit nem tehet.

Schoppmann szerint nem létezik olyan törvény vagy előírás, amely tiltaná a fedélzeten való dohányzást, csupán a légitársaságok döntöttek a tiltás mellett, mivel így olcsóbb az üzemeltetés.

A légitársaság két bérelt Boeing 747-essel indítja szolgáltatásait, és a gépek egy speciális légkondicionáló berendezéssel lesznek felszerelve, amely kinti friss levegőt adagol a kabin levegőjéhez.

A dohányjáratra a szokásosnál drágábbak lesznek a jegyek, mivel a gépek több üzemanyagot égetnek el társaiknál, de Schoppmann szerint a plusz szolgáltatásért ez a felár még elviselhető. A gépeken 108 business class hely és 30 első osztályú hely lesz, ezek mindegyikén engedélyezett a dohányzás.