Gasztroturizmus: fincsi, mi?

Vágólapra másolva!
Ha valaki elfogulatlanság nélkül szeretné összeállítani a világ gasztronómiai fővárosait, bizony nem lenne könnyű dolga. Különösen, hogy ma már nem csak fogyaszthatjuk az ételeket egy-egy utazás alkalmával, hanem külön főzőtúrákra is befizethetünk az egynapos programoktól kezdve egészen az egyhetes monstre szakácskodásig. Néhány város és néhány túrajavaslat a sok százból.
Vágólapra másolva!

A konyhaművészetre gondolva legtöbbünknek Franciaország és Olaszország jut eszünkbe. Most azonban olyan desztinációkat is próbálunk ajánlani olvasóinknak, amelyek talán nem elsősorban kitűnő konyhájukról ismertek, mégis feltétlenül megéri ebből a szempontból is felfedezni ezeket a helyeket.

Barcelona

Sokak szerint Európa gasztronómiai fővárosa egyértelműen Barcelona. A katalán főváros több mint 10 ezer éttermével a mediterrán térség egyik legkiválóbb helye az evésre. A várost kitüntették a nagy nemzetközi elismerést jelentő Gourmand díjjal, a turisták tízezrei szerint nem alaptalanul. A katalán konyha alapját a könnyű, olívaolajon alapuló friss Földközi-tengeri fogások jelentik, kiegészülve a helyi szezonális hozzávalókkal, zöldségekkel, fűszerekkel. Ez az, ami igazán megkülönbözteti a katalán konyhát a többi spanyol régió gasztronómiájától.

A katalánoknál az étkezés jelenti a legnagyobb családi, társasági eseményt is a nap folyamán. Délután 2 és 4 között egy kiadós, többfogásos ebéddel kezdik a készülődést az estére és egy könnyű vacsorával zárják a napi étkezések sorát, általában 9 után. Közben természetesen negy hagynak ki egy kínálkozó alkalmat sem, ha szembe jön egy hangulatos tapas-bár, ahol aztán különféle finomságokat fogyaszthatnak el a kreatívan szervírozott, tradicionális spanyol tapas-tálkákból. Ha egy ilyen bárba vezet utunk, feltétlenül próbáljuk ki a helyiek két kedvencét, a Ca l'Isidre vagy a Passadis del Pep nevűt. Barcelonában járva kihagyhatatlan minden látogató számára a Ramblas sétálóutcájáról nyíló La Boqueria piac, ahol a zöldségektől a különböző tengeri herkentyűig minden kapható.

Brüsszel

Talán kevesünknek jut eszébe Brüsszel nevét hallva a város kitűnő konyhája, sokkal inkább a sörökre, esetlege fenséges csokoládékra asszociálunk. Pedig Brüsszel ezen a területen is nem várt meglepetéseket okozhat a látogatónak. Persze egy jó hűvös korsó igazi belga sörrel és egy tál sült krumplival sem hibázunk nagyot, mégis inkább azt javasoljuk, hogy ha errefelé visz az útunk, ne menjünk el a belga konyhaművészet behatóbb tanulmányozása mellett.

Szerény véleményünk szerint a valaha kipróbált legízletesebb belga fogás a hatalmas fazékban szervírozott főtt kagyló, ami akkor a legjobb a száraz fehérboros mártásban kérjük. Egyszerűen abbahagyhatatlan, ha kipróbáljuk, nem fogunk csalódni.

Szintén kötelező belga fogás a stoemp, a nyúlból, vagy bárányhúsból készülő étel, burgonyával, vagy zöldségkörettel, vagy a waterzooi (hal, vagy húsragu). Bár Brüsszel messze van a tengerparttól, az éttermekben mindig találunk friss tengeri fogásokat is. A város központjában a szűk sétálóutcákon egymást érik a hangulatos éttermek. Ha mégis választani kellene közülük, a közepes árfekvésű Leon egységet ajánlanánk.

Róma

Amikor a kulináris élvezetekről beszélünk, nem hagyhatjuk ki az olasz fővárost sem a sorból. Sokak szerint Rómában egy stílusos vacsora vetekszik a Sixtusi-kápolna nyújtotta művészeti élménnyel. Az elegáns éttermektől kezdve egészen az egyszerű ki kávézókig minden étkezés és italozás kész ünnep. Reggel kezdjük a napot a Campo de Fiori híres zölsdégpiacán, vagy együnk egy könnyű bruschettát valamelyik utcai pékségnél. Folytassuk a napot a Piazza Navona valamelyik napsütötte kávéházi teraszán Bernini szökőkútjaiban gyönyörködve, a nap végén pedig sétáljunk át a Trastevere városrészbe egy könnyű vacsorára!

Míg Észak-Olaszországban a pesto és a szarvasgomba a leghíresebb fogás, Toszkánában az olívaolaj és a bab a meghatározó, Szicília az édességeiről, Dél-Olaszország pedig a tengeri fogásokról és fűszereiről híres, addig Rómában mindezek keverednek.

A legnépszerűbb római fogások a bucatini all'amatriciana, paradicsomos, (chilis szósszal leöntött tészta ), a gnocchi al sugo (burgonya gombócok paradicsomos mártásban), a polpette (húsgolyók) és a vitello con patate (borjúhús burgonyával), de természetesen nem hagyhatjuk ki az igazi olasz pizzákat sem. Estefelé a város utcáit járva legjobban tesszük, ha találomra kiválasztunk egy hangulatos trattoriát és csak rendelünk, rendelünk. Nem hibázik nagyot a kedves utazó, ha Anton trattoriáját választja a Pantheon szomszédságában. Ha szerencsénk van és találunk szabad asztalt a parányi, mindig zsúfolt családi étteremben, római vakációnk egyik legjobb vacsoráját fogyaszthatjuk el.