San Marino, az adómentes boltok paradicsoma

Vágólapra másolva!
Külön pavilonnal vesz részt a csütörtökön megnyílt Utazás 2006 kiállításon San Marino, az Olaszországba ékelt törpeállam.
Vágólapra másolva!

A San Marino Köztársaságban tett séta számos érdekességgel kecsegtet: a mini állam történelmi városközpontjának minden szeglete arról árulkodik, hogy az itt élők igyekeznek megőrizni a múltat, és annak minden, turistát olyannyira vonzó szegletét.

A szűk utcácskákban kellemes meglepetéseket tartogatnak: középkori épületeket, kisebb függőteraszokat, virággal teli balkonokat. A városállamban se szeri, se száma az ünnepségeknek, a tűzijátékoknak, a jelmezes felvonulásoknak, a műemlékeknek. Pedig elég sokat szenvedett a második világháborúban a köztársaság, jóllehet a semlegességet választotta.

San Marinóban a világ minden nyelvén tudnak kereskedni, így magyarul is beszélnek az árusok néhány szót vagy számukra fontos mondatot. Keresettek az itteni bélyegek és érmék - éppen ritkaságuk okán - és a köztársaság saját euróérmékkel is rendelkezik.

Amiben verhetetlenül gazdag a választék, az az italféle: mintha egy óriási repülőtéri üzletközpontban vásárolna a turista. Az alkoholos italok, a parfümök, az ékszerek és ruházati cikkek a hajdani "tax free" árakat idézik.

San Marino Riminitől 27 kilométerre található, aki autóval utazik Olaszországban, annak érdemes felkeresni egy egynapos kirándulás erejéig e romantikus turistaparadicsomot.