Vágólapra másolva!
Gyermekkorunkban oroszórákon és dokumentumfilmek kockáin hallhattuk, láthattuk az akkor kissé misztikusnak hangzó Bajkál-Amúr és a Transz-Szibériai vasútvonal szókapcsolatokat. Nem tudtuk pontosan, mit jelent, de sejtettük, hogy valami nagyon nagy dologról van szó. Most végre megtapasztalhattuk, mi is ez. Egészen Moszkvától Pekingig.
Vágólapra másolva!

Ha valaki erre a fél világot átszelő vonatutazásra vállalkozik, többféle lehetőség közül választhat: indulhat Moszkvából és Jekatyerinburgon, Novoszibirszken, Irkutszkon, illetve a Bajkál-tavon át elzakatolhat egészen a legtávolabbi oroszországi kikötővárosig, Vlagyivosztokig. Vagy akár a Bajkált elhagyva, dél felé fordulva, immár a Transz-Mongóliai vasúton haladva Mongóliát és Kínát veheti célba. Ugyanezt megteheti az ellenkező irányból, sőt akár szakaszosan is, mondjuk Irkutszktól Ulánbátorig, de így kihagyja az Urál hegység és Szibéria egyes részeinek felejthetetlen élményét. A variációs lehetőségek szinte korlátlanok, akár egyhuzamban is vonatozhatunk Moszkvától Pekingig, vagy Vlagyivosztokig, mégis a legszerencsésebb - bár drágább megoldás -, ha útközben megállunk itt-ott néhány napra.

Indulás előtt nem árt időben megtervezni az utazást, döntsük el, hogy melyik útvonalat - a transz-szibériait, vagy a transz-mongóliait - választjuk, mert Oroszországba, Kínába és Mongóliába is vízumra lesz szükségünk! Ha utóbbi országon csak áthaladunk, elegendő tranzitvízumot váltanunk. Mivel a Transz-Szibériai vasútvonal ma már kiemelt turisztikai látványosság, ajánlatos időben jegyet szerezni a vonatra, különben nehéz dolgunk lesz, ha induláskor a helyszínen szeretnénk feljutni rá. A kocsikba első és másodosztályú jegyet is válthatunk, a kínai vonatokon az első osztályú kupékhoz saját fürdőszoba is jár.

Az utazásra a késő tavaszi, kora nyári, illetve a késő nyári, kora őszi időszak a legmegfelelőbb. Természetesen utazhatunk nyáron is, de ilyenkor forró nappalokra és enyhén hűvös éjszakákra kell számítanunk. A nyári utazás mellett szól, hogy így júliusban részt vehetünk a híres Naadam fesztiválon Mongóliában. Igazán különleges élményben lehet részünk, ha télen utazunk a Transz-Szibériai vasúton, de egy ilyen kaland külön előkészületeket igényel.

Ha minden készen áll, nincs más hátra, mint felülni a moszkvai repülőre és egy rövid, 2-3 napos megállót követően, - melynek keretében felkereshetjük a kihagyhatatlan moszkvai látnivalókat (Vörös tér, Kreml, Tretyakov képtár) - elfoglaljuk helyünket a kupéban és kezdődhet a varázslatos utazás.