Spórolási ötletek külföldi utazáshoz

Vágólapra másolva!
A külföldi utazások megtervezésekor szinte mindennél fontosabb kérdés, hogy mekkora költségekkel számolhatunk az út során, hol tudunk esetleg pénzt megtakarítani, hogyan és mikor juthatunk olcsó szállásokhoz, repülőjegyekhez, vagy akár komplett utazási csomagokhoz? Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány spórolási trükköt a teljesség igénye nélkül.
Vágólapra másolva!

Már az utazás, nyaralás kiválasztásakor, még jóval indulás előtt komoly összegeket takaríthatunk meg, ha körültekintően járunk el. Nem szerencsés, ha előre eláruljuk a kiválasztott utazási irodában, hogy mondjuk nászútra készülünk, ugyanis ilyenkor néhány cég felárat építhet be az áraiba, mondván, egy ehhez hasonló különleges eseményért "jogosan" kérhet el nagyobb összeget. Pénzt spórolhatunk, ha csak az út kifizetése után közöljük az utazás eredeti célját és szerencsés esetben a kiválasztott szállodától akár egy ajándék vacsorát, vagy egy üveg pezsgőt is kaphatunk.

Ha valaki az interneten szándékozik intézni a nyaraláshoz szükséges foglalásokat, okosan teszi, ha az internet böngészőjéből gondosan kitörli a korábban látogatott weboldalak címeit, mivel egy adott cég - például egy szállásfoglalás esetén - másodszori látogatáskor némileg magasabb árat kínálhat fel egy szállodáért, mint korábban, az előző foglaláskor ugyanis regisztrálta, hogy mit és mennyiért vásároltunk. Legjobb tehát, ha minden egyes bejelentkezés után kitöröljük az adott szálloda-, vagy repülőjegy-foglaló weboldal címét.

Az internetes foglalásoknál az utazások kiválasztásához hatékony segítséget nyújthat, ha feliratkozunk különböző utazási site-ok hírleveleire. Így biztosak lehetünk benne, hogy a lehető legtöbb akciós és kedvezményes ajánlat eljut hozzánk, ezekből tájékozódhatunk a legolcsóbb szálláslehetőségekről vagy repülőjegyekről.

Tervezzük meg hónapokkal előre az utazást! Ma már a "last minute" ajánlatok mellett megjelentek a "first minute" programok is, amelyek akár fél évvel későbbi időpontokra kínálnak utazásokat, jelentős kedvezménnyel. A legjobb árú sítúrákat például nyáron kaphatjuk meg, ha pedig decemberben foglaljuk le jövő nyári tengerparti nyaralásunkat, jelentős összegeket takaríthatunk meg. Ha csökkenteni szeretnénk utazási költségeinket, érdemes repülőjegyet, - például a fapados társaságok járataira - vagy vonatjegyet közvetlenül valamelyik nagy ünnep utáni időszakra foglalnunk, ugyanis ilyenkor sokkal több szabad helyet találhatunk és ezek ára is alacsonyabb.

Az utazás időpontjának kiválasztásával is pénzt takaríthatunk meg. Ha valaki az Adriára készül, nem kell feltétlenül főszezonban utaznia, - ilyenkor az árak és a tömeg is az elviselhetőség határán van - okosan teszi, ha szeptember végén, vagy akár októberben indul útnak: az időjárás kellemes és addigra a tenger vize sem tud kihűlni teljesen. Ilyenkor a szállás- és a szolgáltatás-árak is alacsonyabbak, nem ritkán 20-30 százalékos is lehet a különbség.

Online foglalásnál jót teszünk magunkkal és a pénztárcánkkal, ha komplett csomagot foglalunk - már, ha van erre lehetőség - ahelyett, hogy a szállást, repülőjegyet, bérautót külön-külön intéznénk magunknak. Ilyen esetekben is elérheti a 30 százalékot a kedvezmény.

Az utazási biztosítások kötése előtt sem árt körülnézni és nem feltétlenül azt a konstrukciót választani, amit az utazási irodánál kínálnak nekünk. Néhány banknál már bevett gyakorlat, hogy bizonyos típusú bankkártyák igénylésekor egész évre szóló utazási biztosítást kapunk ajándékba. Ezek a legtöbbször harminc napig érvényesek a bankkártya érvényességéig minden évben megújulnak.