A Costa Bravától Andalúziáig

Vágólapra másolva!
Spanyolország az utóbbi időben az egyik legkedveltebb célponttá vált a nyaralni és kikapcsolódni vágyó magyar turisták körében. Az ország ma már nemcsak egy végtelen homokos tengerpartként ismert, egyre többen fedezik fel Barcelona vagy Madrid látnivalóit, a Pireneusok hegyláncait, vagy a számtalan sziget egyikét.
Vágólapra másolva!

Spanyolország Európa egyik legnagyobb országa, ennek megfelelően számtalan látnivalóval. A teljes ország alapos bejárásához talán egy év sem lenne elegendő, az utazó így jobban teszi, ha inkább egy kisebb területre koncentrál. Amennyiben a két spanyol szigetcsoport közül valamelyik - a Baleári- vagy a Kanári-szigetek - az úticél, Spanyolország "szárazföldi" részéből minden bizonnyal nehéz lesz bármit is látni.

Spanyolország fővárosa és egyben legnagyobb városába, Madridba sokan azért nem jutnak el, mert viszonylag távol esik a nyári, tengerparti üdülőhelyektől. Bár Madrid viszonylag fiatal város és így alig rendelkezik sokszáz éves műemlékekkel, egyvalamiért mégis érdemes felkeresni. A világ legnagyobb képtára, a Prado a festészet iránt kicsit is érdeklődők számára kötelező megálló. A spanyol mesterek, Goya, Velázquez, El Greco művei mellett a németalföldi Hyeronimus Bosch képeinek is az egész világon leggazdagabb gyűjteménye látható itt.

Madrid környéke volt az egykori spanyol világbirodalom központja, ennek megfelelően az itt található városok egykori páratlan gazdaságuk nyomait még ma is magukon viselik. Toledo óvárosa szinte teljes egészében épen maradt meg, keskeny utcáival, fantasztikus katedrálisával és a várral, az Alcázarral. Nem kevésbé látványos a közeli Ávila, amelyet teljesen körbe vesz bástyákkal tűzdelt középkori városfala.

A fővárossal örökké rivalizáló Barcelona Spanyolország északkeleti csücskében Katalónia fővárosa. Talán nincs még egy város a világon, amely annyira összekapcsolódott egy híres építész nevével, mint Barcelona Antoni Gaudíval. Az őáltala tervezett, ám a mai napig építés alatt álló Sagrada Familia templom tornyai a város szimbólumává váltak, nem kevésbé lélegzetelállító többi alkotása, a La Pedrera, a Casa Batlló vagy a Parc Güell. Az örökké mozgásban lévő Barcelonát sokan tartják Európa legdinamikusabb városának, ahol soha nem áll meg az élet, az éjszakai szórakozóhelyek pedig megszámlálhatatlanok.

Baszkföld az ország egyik legkülönlegesebb régiója, amely szinte mindenben különbözik az ország többi részétől. A sok eső és a zöld dombok inkább emlékeztetnek Írországra, mint Spanyolországra. A régió kulturális központja Bilbao, ahol a néhány éve emelt Guggenheim múzeum semmihez sem hasonlítható épülete egyik napról a másikra tette a korábban lepusztult iparvárost igazi turistaparadicsommá. Baszkföldre viszonylag kevés magyar utazó jut el, ám nekik Bilbao mellett feltétlenül érdemes a másik baszk nagyvárost, San Sebastiánt is felkeresni, amely festői tengerparti öblével Európa egyik legszebb fekvésű városa.

A Dél-Spanyolországot elfoglaló Andalúzia tartomány az, amely leginkább megfelel az országról külföldön alkotott képnek - innét származnak és ma is leginkább itt virágoznak a legspanyolabb hagyományok, a flamenco és a bikaviadal. Córdoba nevezetességei többnyire az arabok több évszázados uralmára emlékeztetnek, a hatalmas nagymecset, a Mezquita az egész világ iszlám építészetének egyik csodája. Szintén az egykori hódítóknak köszönheti vonzerejét Granada városa, a dombtetőn álló palotakomplexumot, az Alhambrát és híres oroszlános udvarát egyaránt a mórok építették.

A Sagrada Familia

Spanyolország legnagyobb földközi tengeri szigetcsoportja a Baleári-szigetek, amely egyben Európa egyik legnagyobb nyári játszótere. A központi szigetet, Mallorcát a spanyol vicc szerint akár el is lehetne adni a németeknek. A szomszédos Ibizára a világ minden tájáról özönlenek a híres diszkókba és klubokba, a legtöbb vendég Angliából érkezik. A kétségtelenül néha elviselhetetlen tömegtől rettegők is találhatnak azonban rejtett zugokat, szinte néptelen homokos tengerpartot, elsősorban a két kevésbé híres-hírhedt szigeten, Ibizán és Formenterán.

Bár Spanyolország része politikailag, a Kanári-szigetcsoport földrajzilag Afrikához tartozik. Ennek megfelelően klímája szinte egész évben megengedi a napozást és a tengerben fürdőzést. A legnagyobb és leglátogatottabb sziget Tenerife, amelyen szinte körbeérnek a tengerpartra épített hatalmas szállodák. A sziget belsejében található Spanyolország legmagasabb csúcsa, a Teide vulkán, amelyre tériszonyosoknak nem ajánlható lanovka vezet fel. Tenerife mögött nem sokkal marad el népszerűségében Gran Canaria szigete, a többi szigeten - elsősorban Fuerteventurán és Hierrón - azonban nyugodt kikapcsolódásra alkalmas helyek is vannak bőven.