Síelés

Vágólapra másolva!
"Itt van az ősz, itt van újra" és vele együtt a tél is egyre közeleg. A síelés szerelmesei már siklásra készek, alig várják, hogy újra felcsatolhassák léceiket és nekivágjanak az izgalmas havas lejtőknek. Napjaink legnépszerűbb télisportja egyre több embert mozgat meg, akik különböző országokat céloznak meg, hogy meghódítsák a kihívást jelentő csúcsokat. 
Vágólapra másolva!

(x)

Képzeld el, hogy a meghódítandó hegyoldal tetején állsz. Lenézel, s nincs más, csak Te és a hófehér, meredek lejtő. Arcodat simogatják a napsugarak, nő a pulzusod. Aztán elindulsz. Arcod kipirul, izmaid megfeszülnek, korlátlanul szabad vagy. Távol a munkahelytől, számítógéptől, telefontól, a szürke hétköznapoktól - végre kiadhatod a felhalmozott feszültséget. Adrenalintól feltöltődve érsz le és igen: MEGCSINÁLTAD!

Manapság már minden a sítársadalom kényelmét szolgálja. Egyre modernebb pályarendszerek, sífelvonók épülnek és egyre színvonalasabb szolgáltatások várják a sportolni vágyókat. Ausztriában és Szlovákiában már több helyen is magyar síoktatók várják a magyar utasokat. A kisgyermekes családok számára pedig legjobb választás az Ausztriában található Kinderhotel hálózat, mely meseszobákkal, gyerekeknek kialakított étrenddel, játszószobákkal nyújt örömet a fiatal sportembereknek. Arnoldsteinen pedig magyarul is beszélő óvónő várja a síoviban 6 éves korig a csemetéket.

A felnőttek számára az egyre több szállodában kialakított wellness-részleg és az egyre modernebb termálfürdők nyújtanak teljes kikapcsolódást. Az egész napos síelés után pedig jól esik a megérdemelt pihenés: egy jó masszázs, relaxálás a szaunában vagy épp fáradt tagjaink ellazítása egy jacuzziban. Az ízig-vérig sportolók pedig akár az úszómedencében is róhatják tovább a köröket. És hogy hol síeljünk? Hát, nehéz a választás...

Talán kijelenthetjük, hogy Ausztria a legnépszerűbb síelő úti cél a magyarok körében: közel van, több mint 20.000 kilométernyi sípálya, 3500 sílift és több gleccser várja a síelőket. Rendkívüli közelsége miatt pl. egyik legnépszerűbb úti cél Alsó-Ausztria (Annaberg, Semmering, St. Corona). Az alsó-ausztriai előalpok leghóbiztosabb területe pedig Göstling-Hochkar, ahol aztán mindenki kedvére síelhet: kezdő, haladó, mélyhósíző, snowboardos, versenyző. Kiemelt rendezvények a krampuszfutás és a szilveszteri fáklyásmenet! Az Olaszországgal és Szlovéniával határos Karintia is rendkívül népszerű, ahol a szikrázó napfény áll a középpontban. Különleges hangulatú hóbiztos és széles pályák, családbarát üdülési ajánlatok várják az utasokat. A romantikus Gegend-völgy bejáratánál található az a síhegy, melyet méltán nevezhetünk "titkos tipp"-nek hosszú lesiklópályáival a csúcsokról egészen az Afritzi-tó és a Brenn-tó partjáig. A holdfényes szánkóparti pedig igazi romantikus program! A magyarok másik nagyon kedvelt síközpontja a Murau közelében fekvő Kreischberg. A pályák többségét fenyőerdők szegélyezik, a legfelső pályákról pedig lenyűgöző panoráma tárul a síelők elé.

Különlegesség, hogy a kezdők számára a pályarendszer közepén vannak a tanuló sípályák. A gyerekek számára Kreischberg csodás élményt nyújt: Aliz télországban és dinópark, "szellemvasút", ugratók, mesefigurákkal jelölt erdei síösvények, trambulin, jégtanya hócsúszdával és hóalagúttal, snow tubing pálya, sőt, egy több kilométer hosszú szánkópálya is várja őket. A vadregényes környezet igazi kihívást jelent a snowboardosoknak is, nem véletlen, hogy szívesen rendeznek itt Snowboard világversenyeket.

Ausztria legnépszerűbb üdülőhelye a Zillertal Aréna a világhírű Tux gleccserrel. A Zillertal Arena a legnagyobb összefüggő sípályarendszer a tiroli Ziller völgyben, mely 155 km pályájával, 55 felvonójával egyike Ausztria legnagyobb és legmodernebb síközpontjának. A legjobb osztrák síparadicsom címet mégis az Ötztal Arena nyerte el, melyet az Alpok Ibizájának is hívnak. A gleccserek királynője pedig a Stubai gleccser, melyet tavaly a Német Síszövetség az év legjobb gleccserterepének választotta.

Remek környezeti adottságok, fejlődő infrastruktúra és közelség - ez jellemzi Szlovákiát, mely a magyar sízők körében rendkívül népszerű. A kedvenc síterep a Budapesttől 200 km-re fekvő hangulatos síparadicsom, a hófedte hegycsúcsokkal körbeölelt völgyben fekvő Donovaly. Füves lejtőinek köszönhető, hogy már egész kevés hóréteg esetén is jól síelhető. A kezdő magyar vendégeket magyar síoktatók segítik.

Donovaly azonban nemcsak a síelők, hanem a sífutók paradicsoma is. A kezelt sífutópályák hossza több mint 30 km. Külön látványosság, hogy minden évben itt kerül megrendezésre a kutyaszánhúzó verseny, mely a világ minden részéről vonzza a látogatókat. A másik magyarok által legkedveltebb síterep a Chopok északi oldala, Jasná, mely nevét a ragyogó napsütésről kapta (Jasna = világos). Itt találjuk Szlovákia legnagyobb összefüggő pályarendszerét és leghíresebb snowboard központját is.

Szlovénia nemcsak közelsége miatt közkedvelt, hanem mert némileg olcsóbban hódolhatnak a síelés szerelmesei szenvedélyüknek, mégis színvonalas pályák találhatók erre. Az idei szezon slágere Golte, újra felfedésre váró, felújított pályáival. Ezt a gyöngyszemet Neked találták ki, ha csodálatos természeti környezetben, érintetlen fehér hegyoldalakon, idilli csendben szeretsz síelni.

És ez még mind semmi! Golte felől a Savinja folyó által kivájt szűk szurdokon át közelíthető meg Logarska dolina, az elbűvölő és felejthetetlen látványt nyújtó alpesi völgy, melyet több ezer méter magas meredek sziklafalak öveznek. Az élményekkel teli nap végén pedig kipróbálhatjuk a Topolsicai forrásvíz gyógyító erejét. Az egyik legnépszerűbb síterep mégis a Júlia Alpok impozáns csúcsai és a hatalmas erdőségek között fekvő elbűvölő kis alpesi falucska, Krajnska Gora, ahol 15 km-es körzeten belül három ország sípályái is igénybe vehetőek.

A magyar turisták körében még kevésbé ismert Avoriaz, egy rendkívül különleges síterep Franciaországban. Különleges, mert nemcsak francia területen lehelt síelni, hanem Svájcban is. És különleges, mert az 1800 m magasan fekvő csodás sívárosba nem lehet bemenni járművel. Az egyedülálló építészeti stílusú, fával borított épületek között nincsen út vagy járda, mindent hó borít, az emberek hótaposókban közlekednek. Hát nem romantikus hóesésben, csilingelő lovasszánon vagy kutyaszánon érkezni meg a szálláshelyre? Mintha egy egész más világba csöppennél.

Ráadásul a Les Portes du Soleil síterepek összesen 650 km pályarendszert kínálnak francia és svájci pályákon, melyeken még áprilisban is lehet síelni. De ha még különlegesebb élményre vágysz, keressd fel a Les 2 Alpest, Európa legnagyobb kiterjedésű síközpontját, mely a gleccserpálya rendszerének köszönhetően 2300 m szintkülönbség besíelésére is lehetőséget ad. Kikapcsolódásként pedig megtekinthető a 3450 m-ig közlekedő gleccservasút, a 2600 m-en fekvő jégbarlang és Európa legjobb zenés snowboard parkja. Ki kell még emelni Valfréjus-t és Superdevoluy - La Joue du Loupt rendkívül kedvező ára és nagy kiterjedésű pályarendszere miatt. Baráti társaságoknak és családoknak főként ajánlott ez a két erdős környezetű profi síközpont.

Ha valaki ennyi ország közül nem tud választani, akkor rendelkezésére állnak még Németország, Svájc, Olaszország vagy éppen Lengyelország sípályái. S ha valaki képtelen kivárni az igazi síszezon kezdetét, az már a besíző hétvégeken felcsatolhatja a léceket. Mire várunk még? Irány a hegyoldal!

Németh Ágnes (x)