Így láttuk a Plútót az elmúlt 80 évben

Pluto Through the Years, gif
Pluto from 1930-2015, címlapi 2:1 gif
Vágólapra másolva!
A NASA lenyűgöző GIF-et osztott meg a minap: montázst készített arról, hogy az 1930-as évektől egészen a New Horizons-felvételekig hogyan láttuk a Plútót.
Vágólapra másolva!

1930-ban először a Lowell Obszervatórium távcsövével kémlelték a Plútót, amelyet Clyde Tombaugh fedezett fel február 18-án. A NASA összeállítása összesen 17 képet illeszt össze, a felfedezés időpontjától a legújabb, New Horizons készítette fotókig, amelyeken már a Plútó jeges fennsíkjai és hegységei is láthatók.

Így változott a Plútóról alkotott képünk az elmúlt 80 évben Forrás: NASA

A homályostól az élesig

A legrészletesebb kép, amellyel a GIF zárul, a New Horizons július 15-én nyilvánosságra hozott fotója, amelyen a valószínűleg zömében vízjégből álló, meglepően magas hegyek láthatóak.

A hegyláncok formája és csipkézettsége azt mutatja, hogy a Naprendszer korához mérten rendkívül fiatal, alig 100 millió év körüli képződményekről lehet szó.

Azóta kaptunk egy újabb fotót a bolygó felszínéről, amelyen hatalmas kiterjedésű, jégbevfagyott síkságok észlelhetők.

Akárcsak a Plútón látható hegyvonulatok, a jeges síkságok is viszonylag "fiatalok", közel százmillió éve keletkezhettek Forrás: NASA

9 hónap múlva mindent tudni fogunk

A New Horizons által gyűjtött összes megfigyelés 9 hónap múlva érkezik a Földre, szeptemberben pedig ideérnek az utolsó fotók is a törpebolygó, valamint legnagyobb holdja, a Charon felszínéről is.