Megvannak az első közeli képek a Plútóról

Plútó
A felszín erősen tagolt, és a valószínűleg zömében vízjégből álló hegyek meglepően magasak
Vágólapra másolva!
Megérkeztek az Amerikai Űrkutatási Hivatal (NASA) szakemberi által izgatottan várt első közeli képek a Plútó, és legnagyobb holdja, a Charon felszínéről. Már az első felvételek is igen izgalmas következtetéseket eredményeztek.
Vágólapra másolva!

Jégvilág és fiatal lánchegységek

Az első, a Plútó egyenlítői vidékéről beérkező közeli képek rendkívül tagolt felszínt mutatnak. A törpebolygó jégpáncéllal borított felszínét hatalmas hasadékok, és a jeges felszín fölé emelkedő magas, 3-3500 méter körüli hegyláncok tagolják.

A felszín erősen tagolt, és a valószínűleg zömében vízjégből álló hegyek meglepően magasak Forrás: NASA/JHU/APL/SwRI

A hegyláncok formája és csipkézettsége azt mutatja, hogy

a Naprendszer korához mérten rendkívül fiatal, alig 100 millió év körüli képződményekről lehet szó.

Jeff More, a New Horizon’s Geology, Geophysics and Imaging Team (GGI) munkatársának közlése szerint, a felszíni struktúrák azt sugallják, hogy a törpebolygó geológiailag jelenleg is aktív planéta.

A Naprendszer legfiatalabb felszíne

– nyilatkozta Jeff More. A bolygó méretéhez képest a részben jégből, részeben kőzetekből álló hegyek rendkívül magasnak számítanak.

A NASA által közradott fekete-fehér felvétel a Plútó törpebolygóról. A NASA 2006-ban felbocsátott New Horizons űrhajója az eddigi legközelebbi és legjobb minőségű felvételt készítette az égitestről Forrás: MTI/EPA/NASA/APL/SWRI/-------------------

A Plútó jéghegyei a legnagyobb valószínűséggel túlnyomórészt vízjégből állnak John Spencer, a CGI helyettes vezetője szerint. A képek másfél órával azelőtt készültek, hogy a New Horizons eléri a bolygó felszínéhez eső legközelebbi pályaszakaszát.

Csodálatos felvételek várhatók a Charonról

Nem csak a Plútó, hanem legnagyobb holdja, a Charon felszíni alakzatait mutató első képek is beérkeztek a New Horizons szondáról. A hold északi pólusának területén,a környezeténél sokkal sötétebb kiterjedt folt figyelhető meg.

A Charon északi pólusán látható kiterjedt sötét folt egy, a környező felszínnél valamivel mélyebben fekvő sík területnek tűnik Forrás: NAS/JHU/APL/SwRI

Nagyjából az egyenlítő mentén pedig egy széles és lapos kanyonszerű képződmény észlelhető

néhány kisebb, és zömében már a déli féltekére eső becsapódási kráter mellett. Az újabb, még jobb felbontású felvételek további izgalmas eredményekkel kecsegtetnek.

(Cikkünket folyamatosan frissítjük.)