Ezért érdemes szemmaszkot viselni alvás közben

alvás, szemmaszk
Érdemes szemmaszkot viselni alvás közben
Vágólapra másolva!
A jó alvás valószínűleg az egészséges életmód leginkább alábecsült eleme, ami elengedhetetlen az egészséghez. Az alvásunkat általában a sötét-fény ciklus szabályozza, és jobban alszunk, amikor sötét van, és kevésbé jól, ha világos van. Modern életünkben azonban a fényt nem csak a nap biztosítja. Az utcai lámpák, az autók, az elektronika mind olyan fényt termelnek, amely megzavarhatja az alvásunkat, még ha nem is vesszük észre. Sőt, egy új tanulmány szerint nagyon hasznos lehet, ha az alvás idejére minden fényt megpróbálunk kiiktatni.
Vágólapra másolva!

Szükség van a teljes sötétre

A Sleep folyóiratban publikált tanulmány egyfajta személyes élményen alapult.

– mondta Viviana Greco, a Cardiffi Egyetem Agykutatási Képalkotó Központjának doktorjelöltje, a tanulmány szerzője a ZME Science online tudományos portának. – Ezen a környéken a legtöbb házban csak függöny van, és még a sötétítő függönyök sem elegendőek a teljes sötétség biztosításához.

Greco és kollégái arra voltak kíváncsiak, hogy mekkora különbséget jelenthet egy szemmaszk. Egyes tanulmányok szerint

ezek az eszközök ugyanis segíthetnek a betegeknek jobban aludni kórházi körülmények között, ám az „otthoni" alvásra gyakorolt hatásuk kevésbé ismert.

Érdemes szemmaszkot viselni alvás közben Forrás: WESTEND61//GETTY IMAGES

Greco és kollégái ezért két vizsgálatot végeztek. Az elsőben nyolcvankilenc, 18-35 év közötti résztvevő öt éjszakát töltött otthon szemmaszkkal és öt éjszakát szemmaszk nélkül. Mindkét szakasz után kétnapos tesztelésen estek át.

Amikor az önkéntesek szemmaszkkal aludtak, összességében jobb alvásról, fókuszáltabb figyelemről és éberségi szintről számoltak be. Még a tanulási teljesítményük is jobb volt, amit egy szópár-asszociációs feladat igazolt.

A második kísérletben harminchárom, szintén 18-35 év közötti résztvevő vett részt. Ezúttal két éjszakán át viseltek szemmaszkot, illetve annak egy kivágott változatát úgy, hogy semmilyen szövet nem fedte a szemet. Ezzel azt akarták ellenőrizni, hogy maga a maszk vagy a fény elzárása okozza-e a hatást. A résztvevők alvás közben EEG-fejpántot viseltek. Ez megerősítette, hogy a résztvevők jobban aludtak, amikor a szövet eltakarta a szemüket.

Egyszerű és gazdaságos módszer

A tanulmánynak azonban jelentős korlátai vannak. Az első vizsgálatban nyolcvankilenc, a másodikban harminchárom résztvevővel viszonylag kicsi a mintavétel nagysága. Ez korlátozza az eredmények általánosíthatóságát. A vizsgálati időszak ezenkívül meglehetősen rövidnek bizonyult és a hatások hosszabb idő alatt enyhülhetnek (vagy nem).

Mindazonáltal az eredmények azt sugallják, hogy az éjszakai alvás során viselt szemmaszk javíthatja az úgynevezett epizodikus kódolást és az éberséget

másnap, aminek fontos, valós vonatkozásai vannak.

A sötétítés sokat segíthet Forrás: iStock

– írják a kutatók a tanulmányban. – Ezeknek az eredményeknek oktatási és kulturális kontextusban széleskörű következményei lehetnek a tanulást igénylő számos nappali feladatok elvégzésére.

Hozzátették: úgy tűnik, hogy a szemmaszk egyszerű, gazdaságos és nem invazív módja annak, hogy többet hozzunk ki egy éjszakai alvásból.