Irakban Herkuleshez és Nagy Sándorhoz kapcsolódó templomot fedeztek fel

Girsu, Nagy Sándor
A hellenisztikus templom másolata Girsuban, melyet Herkulesnek és Ningirsunak ajánlottak, ami Nagy Sándorhoz kapcsolódik.
Vágólapra másolva!
Régészek két templomot fedeztek fel az ókori iraki nagyvárosban, Girsuban. Ikertemplomok, az egyik a másikra épült. - írja a Live Science.
Vágólapra másolva!

Az újabb, hellenisztikus templom a Kr.e. 4. századból származik és Nagy Sándorhoz kapcsolódhat. A templom tartalmaz egy égetett téglát egy arámi és görög bevéséssel, a "két testvér adományozójára" utal, ami egy lehetséges utalás a makedón királyra, aki meghódította az ismert világ jó részét a 13 éves regnálása alatt, Kr.e. 336-Kr.e.323-ig.

A Brit Múzeum régészei fedezték fel a régebbi templomot, miközben ásatásokat végeztek az Iraktól délkeletre fekvő sumér városban, Gursuban - más néven Tello. A régebbi, sumér templom maradványait pontosan ugyanazon a helyszínen találták, ahol az újabb konstrukciót, amit Herkulesnek és sumér megfelelőjének, a hős Ningirsu istennek, más néven Ninurtunak szentelték. Ez azt mutatja, hogy a Kr.e. 4. századi babilóniai lakosok nagyon sokat tudtak a történelmükről. Sebastien Rey, a Brit Múzeum régésze és kurátora, az ásatás vezetője azt mondja, a sumér örökség még nagyon vibráló volt. Nem véletlen, hogy ugyanazon a helyszínen építettek egy templomot, ahol 1.500 évvel korábban állt egy, és a helyszín jelentős kellett legyen a mezopotámiai emberek számára.

A hellenisztikus templom másolata Girsuban, melyet Herkulesnek és Ningirsunak ajánlottak, ami Nagy Sándorhoz kapcsolódik. Forrás: https://www.livescience.com/archaeology/temple-linked-to-hercules-and-alexander-the-great-discovered-in-ancient-megacity-in-iraq

A régészek felfedeztek egy ezüst drachmat (ókori görög érme) egy oltár alá temetve, és egy téglát a két testvér bevéséssel. A Rey azt mondjak, hogy a bevésés nagyon érdekes, mert említ egy görög és arámi nyelven írott rejtélyes babilóniai nevet. A név "Adadnadinakhe" azt jelenti, "Adad, a testvérek adományozója". Archaizáló tónusú és szimbolikus jelentése miatt egyértelmű, hogy a név egy ünnepi titulusként lett választva. Minden bizonyíték azt mutatja, hogy a név rendkívül ritka volt.

A bevésés maga Zeusz köszöntése, akit gyakran villámmal és egy sassal szimbolizálnak. Mindkét szimbólum megtalálható az érmén, mely Babilonban, Nagy Sándor hatalma alatt lett verve. Az egyik oldalon Herkulest fiatalos, simára borotvált portréja van, ami erősen emlékeztet Sándor hagyományos ábrázolására, a másik oldalon Zeusz van.

Ammon jósdája szerint Zeusz elismerte Nagy Sándort fiának.Szó szerint a "testvérek adományozója" lett, mert megerősítette a testvéri köteléket Sándor és Héraklész között. Azt azonban még nem tudják a kutatók, hogy a macedón király vajon valóban ellátogatott-e a helyszínre. Meg lehetett a lehetősége, hogy oda menjen, vagy babiloni tartózkodása alatt, vagy Susaba való útján kitérővel. Tudott fizetni a katonáinak miután Babilont megszerezte, mert a város kincsárát átadták neki. Ez azt jelenti, hogy a város vagyona Sándor és tábornokai kezében volt és valószínűleg a babilóniai ezüstöt használták pénzveréshez a városban.

Egy tégla, amin egy a Adadnadinakhe nevet tartalmazó bevésés van. Forrás: https://www.livescience.com/archaeology/temple-linked-to-hercules-and-alexander-the-great-discovered-in-ancient-megacity-in-iraq

Ezenkívül a kutatók találtak felajánlásokat, amiket általában csata után szoktak adni, köztük katonák agyag szobrocskáit. A helyreállított szobrocskák, amik a hellenisztikus világ sok részéből származnak, sok esetben a templomba látogatók vitték. Van köztük macedón lovas lóháton, ami erősen Sándorhoz kapcsolódik utal. De kapcsolódhat a háborús hősiesség kultuszához is. Az, hogy az oltárban egyértelműen alexandriai jelenlét jeleit találták felveti annak lehetőségét, hogy Sándor közvetlenül és aktívan közreműködött a templom helyreállításában, és (vagy), hogy emlékművé vált az elhunyt macedóniaiak számára korai haláluk után.

(Forrás: Live Science: https://www.livescience.com/)