Valami váratlan történik, ha banánhéjat használunk alapanyagként

banán, gyümölcs
Illusztráció
Vágólapra másolva!
Egy tanulmány megállapította, hogy ha a banánhéjat blansírozzuk, szárítjuk és lisztté őröljük, akkor olyan pékárut lehet belőle készíteni, amelynek ugyanolyan finom –ha nem jobb – az íze, mint a búzaalapú termékeknek.
Vágólapra másolva!

Rákellenes tápanyagokat is rejt

Hacsak nem vagyunk a vegán főzőblogok elkötelezett olvasója, valószínűleg még sosem gondoltunk arra, hogy banánhéjjal főzzünk. Pedig egy új tanulmány szerint nemcsak hogy teljesen biztonságos, de a tudósok azt is bebizonyították, hogy tényleg jót tesz nekünk.

Amikor a fogyasztók a „kísérlet" termékeit kóstolgatták arról számoltak be, hogy ugyanolyan elégedettek voltak az ízekkel, mint a banánhéj nélküli sütikével.

Ráadásul ez a „csodaszer" bőségesen rejt ásványi anyagokat és rákellenes tápanyagokat is tartalmaz. A banánhéjjal dúsított, a vizsgálatban készült cukros keksz például rengeteg rostot, magnéziumot, káliumot és antioxidáns vegyületet tartalmazott.

Minden alkalommal, amikor megbontunk egy banánt és kidobjuk a héját, egy ízletes és tápláló hozzávalót teszünk a szemétbe Forrás: NurPhoto via AFP/Jakub Porzycki/NurPhoto/Jakub Porzycki

Egyetlen hátránya, hogy a túl sok banánhéjliszt hozzáadása kissé barna és kemény sütiket eredményezett, valószínűleg a sok extra rosttól.

Amikor azonban a süteményeket 7,5 százalék banánhéjat tartalmazó liszttel készítették, azok állaga jóval kellemesebb egyensúlyba került.
Bónuszként ezek három hónapig szobahőmérsékleten is jól elálltak a polcon.

Antioxidáns és antimikrobiális

Bár az ACS Food Science & Technology című folyóiratban publikált tanulmány csak a banánhéj süteményekhez való hozzáadásának következményeit vizsgálta, az eredmények azt sugallják, hogy a banánhéjliszt használatát kenyérben, süteményekben és tésztákban is érdemes megfontolni.

Egy korábbi kutatás már megállapította, hogy a gyümölcs sárga héja természetes ételszínezéket biztosít a sütött terméknek, de a bevitt tápanyagok szempontjából is fontos lehet.

A szakemberek szerint a búzaliszt akár 10 százalékának banánhéjliszttel való helyettesítése magasabb fehérje-, szénhidrát- és zsírtartalommal gazdagíthatja a sült kenyeret.

Valami váratlan történik, ha banánhéjat használunk alapanyaként Forrás: Wikimedia Commons

– mutattak rá a tanulmány szerzői a ScienceAlert online tudományos portálnak. – A banán súlyának körülbelül negyven százaléka a héjában van, és a legtöbbször ezt a tápanyagokban gazdag héjat egyszerűen kidobják.

Persze, a banánhéj nyersen tényleg „haszontalan", de ha jól készítjük el, akkor tényleg remek íze lehet. Ráadásul egyes termékek eltarthatóságát is meghosszabbíthatja, mivel

a héj antioxidáns és antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik.

Ugyanez vonatkozik más gyümölcshéjakra is, például a mangóhéjra, amelyről azt találták, hogy fokozza a sütemény antioxidáns tulajdonságait és javítja az ízét .