Nyomasztó jövő: egyre pusztítóbbá válnak a hurrikánok

hurrikán
A trópusi ciklonokat a karibi térségben hurrikánnak nevezik, a pacifikus területeken pedig tájfunként emlegetik
Vágólapra másolva!
Az óceán felszínének éghajlatváltozással összefüggő felmelegedése sokkal erősebb és pusztítóbb hurrikánokat hoz létre, mint amilyeneket korábban láttunk.
Vágólapra másolva!

Egyre rövidebb idő alatt, és egyre erősebbé válnak a hurrikánok

Az Otis hurrikán 2023. október 25-én rendkívüli erővel söpört végig Mexikó nyugati partvidékén, legalább kéttucatnyi ember halálát okozva és súlyosan megrongálva a világhírű Acapulco tengerparti üdülőhely környékét. A tomboló szélvihar lerombolta a házakat, fákat csavart ki tövestől, és egész városnegyedeket árasztott el a víz. A trópusi ciklonok és hurrikánok igen gyakoriak az Atlanti-óceán és a Karib-tenger térségében, de az Otis abnormálisan heves volt: mindössze 12 óra alatt 5-ös kategóriájú hurrikánná fejlődött, vagyis a lehető legerősebbé.

Az Otis hurrikán pusztítása Acapulcóban 2023. október 26-án. Az Otis az egyik legerősebb vihar, amely valaha is elérte Mexikó csendes-óceáni partvidékét Forrás: MTI/EPA-EFE/David Guzmán

Az Otis hosszan tartó, körülbelül 270 kilométer/órás és 330 kilométer/órás széllökésekkel sújtotta a partot, súlyos vihardagályt okozva. Az extrém időjárási jelenségeket kutató szakemberek szerint

a hurrikánok a klímaváltozás miatt válnak egyre erősebbé.

A trópusi ciklonok energiájuk nagy részét a tenger felszínéről a vízgőz párolgási hőjéből nyerik. A Scientific Reports tudományos folyóiratban nemrég megjelent elemzés szerint az óceánfelszín hőmérsékletének emelkedésével a hurrikánok sokkal több vízgőz szívnak fel, és jóval gyorsabban. A hurrikánok intenzitásának növekedésével párhuzamosan ez a tendencia jelentősen megnehezíti a meteorológusok számára annak megbízható előrejelzését, hogy mikor és hol fognak lecsapni a pusztító trópusi viharok.

Ez a hurrikán kialakulásának „receptje"

Tájfun, hurrikán és ciklon – mindhárom ugyanazt a szélsőséges időjárást takarja: a trópusi ciklont.
Ezt az extrém időjárási jelenséget Kelet- és Délkelet-Ázsiában tájfunként, India és Ausztrália partjainál ciklonként, Észak-Amerika partvidékén pedig hurrikánként emlegetik. Attól függetlenül, hogy mi a nevük, ezek az erős viharok ugyanúgy alakulnak ki: akkor jönnek létre, amikor a tenger felszíni vízhőmérséklete tartósan 26 Celsius fokra melegszik fel. A tornádók pedig ezeknek a vízbázisú ciklonoknak a szárazföldi megfelelői.

Az Ida hurrikán műholdképe Forrás: Wikimedia Commons

A hurrikánokkal ellentétben a tornádók viszont bárhol kialakulhatnak, ahol erős zivatargócok jönnek létre. A helyi hőmérsékleti különbségek hatására a meleg levegő felfelé, a hideg légtömegek pedig lefelé áramlanak. A meleg levegő egyre nagyobb sebességgel spirális oszlopként hatol felfelé, egészen a troposzféra (a legalsó atmoszferikus réteg, a szerk.) felső határáig. A tornádók átmérője éppen ezért általában kevesebb mint egy kilométer.

- mondja Andreas Friedrich, a Német Meteorológiai Szolgálat meteorológusa.

A trópusi ciklonokat a karibi térségben hurrikánnak nevezik, a pacifikus területeken pedig tájfunként emlegetik Forrás: AFP

A minimum 26 Celsius-fokos tengerfelszíni hőmérsékleti követelmény mellett ez érintett meleg vizes területnek elég nagynak is kell lennie ahhoz, hogy a hurrikán kialakulhasson; minimum több száz négyzetkilométeresnek. A hurrikánok az alacsony nyomású terület jelenléte nélkül sem jöhetnek létre. "Gyakran kis, alacsony nyomású légtömegek indulnak el Afrika nyugati partjairól a monszunárammal az Atlanti-óceánon át ezekbe a meleg vizes térségekbe"- magyarázza Andreas Friedrich. Amikor ezek a légtömegek magukba szívják a Karib-tenger meleg felszínének párolgását, megszülethet a hurrikán.

Súlyos veszélyeket hordozó pusztító keverék

Ha minden, az előzőekben vázolt feltétel összeáll, az alacsony nyomású terület hurrikánná fejlődhet. A tenger felől érkező meleg, párás levegő felemelkedik és a hidegebb magasságban kicsapódik, zivatarfelhőket, heves esőzést és negatív nyomású területet képezve az óceán felszínén. A kialakuló nyomáskülönbség miatt a a hurrikángóc még több meleg és párás levegőt szippant magába, tovább növelve ezzel a trópusi vihar erejét. Ezek a légtömegek igen intenzíven felfelé áramlanak – akárcsak a meleg levegő a kéményben -, és akár 350 kilométer/órás szélsebességet is generálhatnak.

A hurrikánok pusztítását heves esőzések kísérik Forrás: AFP/Brendan Smialowski

A Föld tengely körüli forgásából származó tehetetlenségi nyomaték, a Coriolis-erő hatására a hurrikángócok rotációs mozgást végeznek. "Ennek a légörvénynek a közepén alakul ki a hurrikán "szeme", egy teljesen nyugodt és felhőtlen terület, miközben a „szem" szélén egyre magasabbra torlódnak fel a felhők" - mondja Andreas Friedrich.

A lassan mozgó viharok sokkal pusztítóbbak

Minél tovább állnak fenn a hurrikán kialakulásának, illetve a trópusi vihar energiaellátásának feltételei, annál nagyobb lesz a hurrikán pusztító ereje is. "A hurrikánok az intenzív feláramlásoknak köszönhetően 5-8 kilométeres magasságig terjedhetnek, és ezek a légáramlások határozzák meg azt is, hogy merre mozog a hurrikán" – magyarázza Andreas Friedrich meteorológus, a trópusi viharok szakértője.

A műholdas felvételen jól látható két hurrikán kialakulása Forrás: GOES-16/NOAA/NHC

Amikor a hurrikán eléri a partvidéket rendszerint gyorsan elveszíti az erejét: a magasabban lévő légáramlatok ugyanis gyorsan a szárazföld belsejébe hajtják a vihart,

elvágva azt a fő energiaforrásától, a meleg és nedves óceáni levegőtől.

A hurrikánok a szárazföld felett haladva alacsony nyomású rendszerekké gyengülnek, elveszítve a romboló erejüket. Ha azonban egy trópusi ciklon csak nagyon lassan mozog, és ezért továbbra is nedves óceáni levegővel érintkezik a part közelében, roppant súlyos károkat okozhat.

A klímaváltozás miatt egyre erősebb hurrikánok alakulhatnak ki

A magasabb tengerfelszíni hőmérséklet sokkal jobb feltételeket teremt a hurrikánok számára – hangsúlyozza Andreas Friedrich. "Minél nagyobbak azok az óceáni területek, ahol a felszíni hőmérséklet meghaladja a 26 fokot, annál nagyobb területeken alakulhatnak ki a hurrikánok is. Az éghajlati modellek szerint nemcsak több, hanem jóval erősebb hurrikán lesz a jövőben – tette hozzá.

A Sandy-hurrikán által keltett hullámok csapódnak egy korábban megrongálódott mólónak Atlantic City-ben, 2012. október 29-én Forrás: AFP/Stan Honda

Mindezt a Scientific Reports szaklapban publikált tanulmány is alátámasztani látszik: az elemzés szerint a hurrikánok manapság több mint kétszer nagyobb valószínűséggel fejlődnek gyenge (1-es kategóriájú) hurrikánból erős (3-as vagy annál magasabb kategóriájú) hurrikánná mindössze 24 órán belül. Ezenkívül mind az Atlanti-óceánon mind pedig a Karib-tengeren a trópusi ciklonok előfordulási régiói is kiterjedtebbé váltak az óceán felmelegedése miatt, a vizsgált időszakban.