„Nagy szél”; a természet legpusztítóbb rendszere

Children play on top of a fallen coconut tree blocking a highway in San Julian town, Eastern samar province central Philippines on December 8, 2014 in the aftermath of typhoon Hagupit. Millions of people in the Philippine capital hunkered down on December
Children play on top of a fallen coconut tree blocking a highway in San Julian town, Eastern samar province central Philippines on December 8, 2014 in the aftermath of typhoon Hagupit. Millions of people in the Philippine capital hunkered down on December 8 as a major storm churned towards the megacity, after killing at least 21 people and destroying thousands of homes on remote islands. AFP PHOTO/VINCENT GO
Vágólapra másolva!
A hétvégén elérte a Fülöp-szigetek partvidékét a Hagiput tájfun, az idei év egyik legerősebb pacifikus szélvihara. Akárcsak a vulkánkitörések és a földrengések, a trópusi ciklonok is a természet  legveszélyesebb jelenségei közé tartoznak.
Vágólapra másolva!

Tájfun, hurrikán, ciklon; egy és ugyanaz

A trópusi világ nem csak számtalan természeti szépség, hanem a természet legösszetettebb és legpusztítóbb természeti jelenségeinek is a hazája. A trópusi ciklonok a forróégövön belül csak a 10. és 20. szélességi kör között keletkező, átlagosan párszáz kilométer átmérőjű olyan légköri képződmények, amelyek középpontjában alacsony, a szélei felé pedig egyre magasabb a légnyomás, és a feláramlások miatt a belsejükben kialakult szelek sebessége meghaladja a 117 km/órás sebességet.

A trópusi ciklonok spirális alakját a Coriolis-erő alakítja ki. A ciklon közepén a tájfun "szeme" látható Forrás: wikimedia.org

Az erős trópusi ciklonokban tomboló pusztító szelek azonban gyakran elérhetik a 240, sőt esetenként a 350 km/órás sebességet is. E szélviharok természetrajza azonos, elnevezésük azonban területenként változó; a karibi térségben hurrikán, az Indiai-óceán vidékén ciklon, a pacifikus régióban pedig tájfun a nevük. A különösen veszélyes csendes-óceáni trópusi ciklon, a tájfun elnevezése a kínai ta fung szóból származik, amelynek „nagy szél” a jelentése.

A trópusi ciklonok döbbenetes anatómiája

A trópusi ciklonok a földi atmoszféra legösszetettebb rendszerét alkotják, amelyekben elképesztő energia koncentrálódik. A ciklon belsejében hatalmas energia halmozódik fel, egy-egy erősebb trópusi ciklonban akár 1018 J/nap is lehet a felszabaduló hőenergia; szemléltetésként ez pont a hetvenszerese (!) az emberi civilizáció egynapi teljes energiafogyasztásának.

2009 október elsején készült műholdfelvétel a csendes-óceáni Mariana-szigetek térségében pusztító tájfunról Forrás: AFP/Ho

A trópusi ciklonok szülőanyja az óceán. E rettegett viharok kialakulásának két alapfeltétele a legalább + 26,5 Celsius fokot meghaladó felszín közeli (0-tól 50 méteres mélységig terjedő) vízhőmérséklet, a páradús meleg levegő, valamint az egyenlítőtől számított legalább 4-500 kilométeres távolság, ahol a Coriolis-erő már érvényesül. Az óceán felszínéről felszálló meleg és párás levegő a Coriolis-erő hatására forgó mozgásba kezd.

A Coriolis-erő leegyszerűsítve egy forgó vonatkozási rendszerben kialakuló tehetetlenségi erő. A Föld forgásából származó Coriolis-erő az egyenlítőn a legkisebb, ezért az egyenlítő síkjában nem is alakulnak ki trópusi ciklonok. A Coriolis-erő látványos hatást gyakorol a szelek kitérítésére. Hatására az izobárokkal párhuzamosan fújnak a szelek, nem pedig azokra merőlegesen, mint a hipotetikusan álló Föld esetében történne. A Coriolis-erőnek köszönhető a ciklonok spirális szerkezete is.

A vízgőz egy része a feláramlás során kicsapódik, így jönnek létre a trópusi óceán felett jól ismert oszlopszerűen felboltozódó hófehér gomolyfelhők, majd amint ezek masszív felhőtömeggé állnak össze, a jellegzetes felhőkarok.

A troposzféra apokalipszise

A trópusi ciklont a meleg óceáni víztömeg táplálja. Amint egyre több és több páradús levegő emelkedik a magasba, tovább növekszik a rendszer ereje, és egy idő után önálló életre kel, amolyan elszabadult hőmotorként. Ekkorra hatalmas, zabolázatlan erők szabadulnak el a ciklon belsejében.

A trópusi ciklon középpontjában ahol a legalacsonyabb a nyomás, és a lefelé ható légáramlások miatt nincsenek felhők, nyugalom honol. Ezt a felhőtlen, nagyjából kör alakú, általában 40-60 kilométer átmérőjű területet nevezik a vihar „szemének”. Innen a szélcsendes békéből nézve szinte hihetetlennek tűnik, hogy néhány kilométerrel odébb a pokol erői tombolnak.

A trópusi ciklonok vonulásuk területén katasztrofális károkat is okozhatnak Forrás: AFP/Vincent Go

A „szemet” övező, és szinte az egész troposzférát kitöltő vastag felhőfalban krudélis erejű szelek fújnak, amelyek sebessége elérheti a 240-350 km/órát is. A trópusi ciklonban akkumulálódott hatalmas mennyiségű kicsapódó vízpára heves esőzések formájában zúdul alá. A tomboló viharörvény általában 400-1500 kilométer átmérőjű. Amint a viharzóna valamivel hűvösebb víztömeg felé ér, rohamosan csökkenni kezd az ereje, hogy azután csendes esővé szelídülve,a szétfoszló felhőzet résein át ismét átragyogjon a napfény.

Veszélyességi kategóriák

A trópusi ciklonok veszélyességét a szél ereje alapján osztályozzák. Erre nincs globális, egységes rendszer, hanem területi skálákat használnak. A karibi térség hurrikánjai erejét az ötös fokozatú Saffir-Simpson skála alapján adják meg, ahol az 1-es a leggyengébb, 36 km/óra alatti trópusi diszturbancia, a legerősebb pedig az 5-ös, a 178 km/órát elérő vagy azt meghaladó erős hurrikán. A csendes-óceáni térségben dühöngő tájfunok erejét az RSCM Tokyo négyesfokozatú skálája szerint kategorizálják a következők szerint:

  1. 61 km/órás szélsebességig trópusi depresszió,
  2. 62-88 km/órás sebességtartomány között trópusi vihar,
  3. 89-117 km/óra sebességig szigorú trópusi vihar,
  4. 117 km/óra felett tájfun.

Legek tájfunjai

Az 1960-as évektől a meteorológiai műholdaknak köszönhetően viszonylag pontosan nyomon lehet követni a trópusi ciklonok kialakulását, sebességét és haladási irányát, ezért jobban fel lehet készülni a várható következményekre, és még kellő időben megkezdhető a vihar útjába eső területek evakuálása. Ennek ellenére az évente átlag 130 körüli pusztító trópusi fergetegek még mindig sok halálos áldozatot szednek.

Tájfun által felkorbácsolt hullámok Forrás: AFP/Ted Aljibe

A történelem egyik leghíresebb tájfunja 1281- ben Japán térségében tombolt. A helyi néphagyomány emlékezetében „Kamikázé” néven megőrződött vihar, az „isteni szél”, szétszórta és a tenger fenekére küldte a Japán Császárság elfoglalására indult mongol flottát.

A közelmúltból számos tájfunrekordot ismerünk. A csendes-óceáni szigetvilág felett 1979 októberében 310 km/órás maximális sebességgel átvonult Tip tájfun volt minden idők eddig legkiterjedtebbnek ismert trópusi ciklonja. Az 1981 november 24-én a Fülöp-szigetekre lecsapó Irma tájfunnak 300 halálos áldozata volt, és 82 ezer embert tett hajléktalanná a 250 km/órás sebességgel tomboló szélvihar.

Tájkép az elvonult tájfun után Forrás: AFP/Vincent Go

Az eddigi abszolút rekorder, már a mi a szél pusztító sebességét illeti, az 1997 decemberében Guam szigetére lecsapó Paka szupertájfun. A műszer megsemmisülése előtt mért utolsó szélsebesség elérte a szinte hihetetlen 380 km/ órát.