Ufó tűnt fel az Andokban, amerikai tudósok váratlanul bejelentették

ufó, ufo, földönkívüli
Illusztráció
Vágólapra másolva!
A képen egy látszólag narancssárgán izzó, a felhők mögé rejtőző objektum látható, amelyet egy család készített az Andokban piknikezve 2010-ben. Az anomális jelenségeket vizsgáló Nemzeti Repülési Jelentőközpont (NARCAP) még abban az évben kivizsgálta az észlelést, de nem tudott magyarázatot találni a jelenségre. A tudósok most egy új dokumentumfilm készítésének részeként újra előveszik az ügyet. Ez a film megpróbálja megmagyarázni a különös jelenségeket.
Vágólapra másolva!

Az Albany Egyetem fizikus szakértője elmondta: „Ez az objektum valóban azonosítatlan, tehát valódi ufóról van szó".

A képet napközben, vasárnap készítették, amelyen a NARCAP jelentése szerint

a nap fehér felhőkön keresztül süt át, balra pedig egy vöröses felhősávot látunk, amely egy izzó, "szilárd" narancssárga színű objektumot ölel körül, "érdekes felszíni részletekkel."

A kép története 2010. február 14-re nyúlik vissza, amikor egy pár és egyéves kislányuk az El Yeso víztározónál töltötte a napot. Az anya 16 fényképet készített a lenyűgöző völgyről és a fölötte lévő égboltról, majd hazatérve észrevette a vöröses felhőket az objektummal együtt.

A chilei ufó a felhők között Forrás: R. F. Haines

A chilei kormány megosztotta a fényképet a NARCAP-pal, az azonosítatlan légi jelenségeket (UAP) és a repülésbiztonságot vizsgáló légiforgalmi szakemberek tanácsadó testületével. Ted Roe, a szervezet vezetője hosszasan elemezte a képet, és 2010. július 2-án 23 oldalas jelentést tett közzé.

Roe a „The Proof is Out There" (A bizonyíték odakint van) című műsorban szerepelt, ahol a következőket mondta:

A jelentés szerint az UAP egy részét a cirrus vagy cirrocumulus felhők eltakarják, ami megnehezíti az UAP valódi méretének felmérését. A NARCAP azonban úgy véli, hogy az objektum több mint 60 méter hosszú lehet.

Egy ufó számítógépes fantáziarajza (illusztráció) Forrás: Photononstop via AFP

Roe vörös, zöld és kék színszűrővel is megvizsgálta a képet, hogy lássa, a fényeloszlást. A vörös és a zöld hullámhossz több részletet és körvonal-meghatározást adott az UAP-nak, mint a kék, de a tárgy felső széle mindhárom árnyalatban látható volt, „mintha valamilyen fényforrás világítaná meg" - olvasható a jelentésben.

A képpontok torzulásának vizsgálatát is elvégezték, amely során a képet olyan mértékben felnagyították, hogy az egyes képpontok láthatóvá váltak.

Így próbálták kideríteni, hogy a képet esetleg az égbolton hozták-e létre vagy illesztették-e be utólag. Roe a jelentésben arra a következtetésre jutott, hogy „nem fedeztek fel olyan fényességtorzulást vagy térbeli elmozdulást, ami arra utalna, hogy az UAP nem volt jelen a fénykép készítésekor."

Az El Yeso víztározó (jobbra) és környéke Forrás: Wikipedia

Most, 13 évvel később, a rejtélyes andoki esetet újra megnyitották, hogy újra megvizsgálják.

A "The Proof is Out There" című epizódban Mark de Antonio csillagász és videoeffektus-tervező elmagyarázza, hogy a különös képződmény a prizmaeffektus eredménye lehet.

A hatás akkor lép fel, amikor a nap a légkörben lévő jégkristályokba ütközik, és lenyűgöző szivárványt hoz létre. „Véleményem szerint ez az, amit a képen látunk" - mondta de Antonio.

Ha kettéosztjuk a képet, akkor a nap az egyik oldalon és az objektum a másik oldalon van. A középső keret és az objektum távolsága ugyanaz. Nagyon kicsi a valószínűsége annak, hogy egy objektum pontosan ugyanolyan távolságra legyen a Naptól, hacsak nincs lencsevillanás.

A lencsevillanás az, amikor erős fény éri a fényképezőgép lencséjét, és ez műtermékeket hoz létre.

De nem minden szakértő ért egyet de Antonióval. Juan Hernandez meteorológus, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa elmondta:

Az ufó kinagyított képe Forrás: R. F. Haines

A legtöbb műtermék vonalként jelenik meg, de az UAP korong alakú. A valószínű magyarázat a vöröses árnyalat felé bármely felhőben a lenyugvó nap lenne, de a kép készítésekor a nap közepén vagyunk - mondta Hernandez.

Egy másik szakértő, Matthew Szydagis fizikus az Albany Egyetemről szintén Hernández mellett foglal állást.

Harris a DailyMail.com-nak elmondta, hogy ez a kijelentés nem jelenti azt, hogy földönkívüliekről van szó. Egyszerűen csak azt jelenti, hogy „azonosítatlan".