Itt fedeztek fel egy igazi kincses térképet

Saint-Bélec-i tábla
A Saint-Bélec-i tábla
Vágólapra másolva!
A régészek megerősítették, hogy a Saint-Bélec-i tábla egy igazi „kincses térkép", amely eddig ismeretlen ősi lelőhelyeket tár fel Franciaország északnyugati részén. A különleges leletet még 1900-ban fedezte fel Paul du Châtellier egy Finistère-ben található őskori temetkezési helyen, ahol egy korai bronzkori ciszternaépítmény részét képezte. A szakember a táblát ezután az otthonában, a Château de Kernuz-ban tárolta, ám a 2014-es újrafelfedezéséig feledésbe merült.
Vágólapra másolva!

Folyamatosan új töredékeket tárnak fel

A rejtélyes kincses térképet rejtő tábla szürkéskék színű palából készült, amely feltehetően a prekambriumi időszakból származó sziklás kiemelkedésekből származik, amelyeket Bretagne régiójában Douarnenez közelében találtak.

A felületre geometriai alakzatokat, köztük vonalakat, köröket és négyzeteket véstek, amelyeket a szakemberek településeket, sírboltokat és mezőket jelképező szimbólumokként értelmeznek.

A kutatók szerint ezek a táblán található jelzések jól illeszkednek a Finistère-ben található Odet-völgy tájképéhez, ahol a vonalak a folyó mellékfolyóit jelképezik.

Finistère mai látképe Forrás: Pinterest

A Nyugat-Bretagne-i Egyetem (UBO) régészei a közelmúltban végzett ásatások során további töredékeket tártak fel a lelet eredeti lelőhelyén, amelyek a Saint-Bélec-i táblához tartoznak. Ezek jól kiegészítik ezt az úgymond „kirakós játékot", miközben

új bizonyítékokkal szolgálnak arra vonatkozóan, hogy a Saint-Bélec-i tábla egykor valóban térképnek készült,

amely számos, eddig ismeretlen ősi lelőhelyre, helyszínre vezethetett.

Anyagi és szimbolikus jelentőséggel bír

A Bulletin de la Société préhistorique française című folyóiratban most közzétett tanulmány eredményei arra utalnak, hogy a tábla domborzatát szándékosan módosították, hogy a bronzkori építményeket ábrázoló motívumokat, valamint sáncokat, telekrendszereket, sírhalmokat és utakat ábrázoló motívumokat mutasson meg.

– mutattak rá a szakemberek a tanulmányban, amit a HeritageDaily oline tudományos portál idéz. – Az egyik nyitott és kiemelt kérdésünk viszont az, hogy vajon miért is készülhetett?

A Saint-Bélec-i tábla Forrás: Denis Glicksman

Hozzátették: az egyik lehetőség az, hogy egy ilyen területi ábrázolás anyagi és szimbolikus jelentőségű volt. A tábla készítése talán egy új földbirtoklási forma megjelenésére utal, amely

a bretagne-i mezőrendszerek korabeli fejlődésével párhuzamosan készült, míg az elit sírok eloszlása szoros összefüggésben áll a talaj termékenységével.

Mindezek alapján a tudósok feltételezik, hogy a Saint-Bélec-i táblát a terület kezelésének és a földek ellenőrzésének egyfajta kataszteri terveként használták.