A gombák biztonságosabbá teszik a tűzálló anyagokat

gomba, Ganoderma australe, tűzvédelem
A tűzálló anyagot a Ganoderma australe gomba micéliumából készítették.
Vágólapra másolva!
Egy ausztrál egyetem tudósai létrehoztak egy meglepő fajtájú anyagot, ami az épületeket biztonságosabban tartja: ezek ostya-vékony gombalemezek. Tűzgátló lemezekbe növesztik a micéliumot,hogy biztonságosabb és nem toxikus módon védjék az épületeket. - írja a Scientific American magazin.
Vágólapra másolva!

Minden gomba alatt micélium van: gyökérszerű burjánzó, elágazó struktúrák hálózata. A melbournei RMIT Egyetem tudósai most ezeket a hálózatokat sikeresen belenövesztették lemezekbe, amik az épületekben tűzgátló anyagként működhetnek egy új, a Polymer Degradation and Stability magazinban megjelent tanulmány szerint.

A micéliumnak óriási előnyei vannak. Ellentétben az azbeszttel, amit az építő anyagokhoz adnak, mint tűzgátlás céljából, a micélium nem áraszt ártalmas vegyületeket, amikor tűznek van kitéve. Épülettűz esetén gyakran nem a láng intenzitás vagy a hő pusztítja el az embereket, vagy okoz nekik sérülést, hanem az építő anyagokból kijövő gőzök és toxikus fémek.

Az új micélium lemezek, melyek egy műanyag tartályban növekednek egyedi alakjukban és néhány milliméter vastagvédő szőnyeggé halmozódnak fel, megakadályozhatják, hogy az ilyen építő anyagok először égjenek. A micélium egy csomó szenet tartalmaz. Amikor tűznek van kitéve, a lemez rövid ideig ég, vizet és szén-dioxidot szabadítva fel a levegőbe. majd elmúlik és fekete szén réteget hagy. Ahhoz, hogy a tűz terjedjen, égnie kell. Az olyan terület, ami nem tud égni, megállítja a tüzet. A tudósok évek óta tudnak a micélium égésgátló tulajdonságairól, de ez a tanulmány az első eset, hogy építőanyaggal egyesítik.

A micéliummal lecserélhető lehet a sok kereskedelmi épület szigetelő anyaga, a tűzgátló hab, ami égésekor szén-monoxidot és más toxikus terméket produkál.

A tűzálló anyagot a Ganoderma australe gomba micéliumából készítették. Forrás:https://www.scientificamerican.com/article/fungi-make-safer-fireproofing-material/

A kutató csapat megnézi, hogy a gombatermesztők fel fel tudják-e méretezni a technológiát kommersz használatra.

Everson Kandare a melbournei RMIT Egyetem mérnöke, a tanulmány egyik szerzője optimista, mert a micélium sötétben nő, ami azt jelenti, hogy energia szükséglete viszonylag minimális - és a csapat a prototípusát közönséges melasszal táplálja. Ráadásul a micélium biológiai anyag és bármely hulladék, amit maga után hagy komposztálható.

(Forrás: Scientific American: https://www.scientificamerican.com/)