Új ötletekkel álltak elő az álmatlanság kezelésében

álmatlanság
Magasabb a szív- és érrendszeri betegségek kockázata, ha álmatlanul töltjük az éjszakát
Vágólapra másolva!
Nehezen alszik el? Sokáig ébren marad éjszaka? Az alvásproblémák miatt fáradtnak vagy kimerültnek érzi magát napközben? Ez már hónapok óta így van? Nos, ha igen, akkor nincs ezzel egyedül. Az ausztrál felnőttek körülbelül 12-15 százaléka szenved krónikus álmatlanságban. De van megoldás.
Vágólapra másolva!

Mit ne tegyünk álmatlanság esetén

Lehet, hogy próbálkozott már légzőgyakorlatokkal, nyugtató zenével, fehér zajjal, sötét és csendes hálószobában való lefekvéssel, különböző ételek esti fogyasztásával, esetleg a rendszeres alvási rend fenntartásával vagy a koffein csökkentésével. De

három-négy hét elteltével – amikor már úgy tűnt, hogy előrelépés történt – az álmatlanság visszatér.

Ám a tudósok szerint több megoldás is létezik.

Magasabb a szív- és érrendszeri betegségek kockázata, ha álmatlanul töltjük az éjszakát Forrás: Sam Thomas/Getty Images/iStockphoto

Ezek valószínűleg nem segítenek:

  • a több időt az ágyban töltött idő gyakran több ébren töltött időt eredményez, ami tovább ronthatja az álmatlansági mintákat.
  • a kávéivás és a szundikálás segíthet átvészelni a napot; a koffein azonban sok órán át a szervezetben marad és megzavarhatja az alvásunkat, ha túl sokat iszunk belőle, különösen körülbelül délután 14 óra után. Ha a szunyókálás 30 percnél tovább tart, vagy 16 óra után tesszük, az szintén megnehezítheti az esti elalvást.
  • az alkoholfogyasztás talán segíthet gyorsabban elaludni, de gyakoribb ébredéseket okozhat, megváltoztathatja az alvás időtartamát, valamint az alvás különböző „szakaszaiban" eltöltött időt, miközben csökkentheti az alvás általános minőségét.

Mi a következő teendő?

A szakemberek szerint ha a tünetek egy-két hónapnál tovább tartanak, akkor az álmatlanság valószínűleg célzott kezelést igényel, amely az alvási szokásokra és viselkedésre összpontosít. A következő lépés tehát egyfajta nem gyógyszeres terápia, az álmatlanság kognitív viselkedésterápiája (röviden CBTi).

– mondta Alexander Sweetman, a Flinders Egyetem Orvosi és Közegészségügyi Főiskola tudományos munkatársa a ScienceAlert online tudományos portálnak. – Magában foglalja az alvással kapcsolatos oktatást, és olyan pszichológiai és viselkedési kezeléseket kínál, amelyek a hosszútávú álmatlanság kiváltó okait kezelik.

Az álmatlanság valamilyen akut fizikai betegség vagy pszichés stressz által kiváltott ideiglenes helyzet Forrás: pexels.com

Hozzátette: ezt végezhetjük egyénileg, kis csoportban, CBTi-képzett egészségügyi szakemberekkel, vagy önvezető online programokon keresztül.

Az álmatlanságban szenvedők 70-80 százaléka alszik jobban a CBTi után,

és a javulás legalább egy évig tart.

– mutatott rá Jen Walsh, a Nyugat-ausztráliai Egyetem Alvástudományi Központjának igazgatója.

A szakemberek az altatókat sem javasolják elsődleges módszerként, viszont beismerik azok szerepét az álmatlanság tüneteinek rövid távú, gyors enyhítésében. Ezeknek azonban mellékhatásaik lehetnek, beleértve az elesések kockázatát, a másnapi kómás állapotot, valamint a függőséget.

Mi a helyzet a gyógyászati kannabisszal?

Ausztráliában két újabb gyógyszer, az úgynevezett „orexinreceptor-antagonisták" állnak rendelkezésre (suvorexant és lemborexant). Ezek blokkolják az ébredést elősegítő pályákat az agyban.

– magyarázta Nicole Grivell, a Flinders Egyetem FHMRI Sleep Health kutatási koordinátora. – Azt azonban még nem tudjuk, hogy hosszú távon működnek-e vagy biztonságosak-e.

Az ausztrál felnőttek körülbelül 12-15 százaléka szenved krónikus álmatlanságban Forrás: PhotoAlto/John Dowland

A gyógyászati célú kannabiszt csak az utóbbi években kezdték el tanulmányozni az álmatlanság kezelésére.

Egy ausztrál felmérésben a használók több mint fele számolt be jelentős előnyökről. Az eddigi négy legmegbízhatóbb vizsgálat közül azonban csak egy bizonyította az álmatlanság javulását két hét kezelés után.

Többet kell tehát megtudni arról, hogy mely kannabinoidok – például a delta-9-tetrahidrokannabinol, a kannabidiol vagy a kannabinol – és milyen dózisok lehetnek előnyösek. A kutatóknak azt is meg kell tanulniuk, hogy kik profitálhatnak a legtöbbet, és hogy ezek biztonságosak és hatékonyak-e hosszú távon.