Százmillió éves dinoszaurusznyomokat tárt fel a texasi szárazság

dinoszaurusz, lábnyom, nyomok
Dinoszaurusz lábnyomok a Dinosaur Valley State Park területén található Paluxy folyóban
Vágólapra másolva!
A texasi nyári meleg és száraz időjárás váratlan meglepetést hozott felszínre. A Glen Rose-ban található Dinosaur Valley State Park parkőrei mintegy hetven dinoszaurusznyomot fedeztek fel, amelyeket eddig a víz és az iszap őrzött a parkot átszelő Paluxy folyóban. Becsléseik szerint a lábnyomok körülbelül 110 millió évesek.
Vágólapra másolva!

Két dinoszaurusz nyomait fedték fel

A dinoszauruszok egykor bebarangolták az egész Földet, lábnyomaikat az iszapba vésték, ahhoz hasonlóan, ahogyan mi is nyomot hagyunk magunk után egy sáros ösvényen. Az idő múlásával a nyomaik körüli sarat homok- és kőrétegek váltották fel, amelyek fokozatosan sziklává szilárdultak. Ezeket a megkövesedett lábnyomokat figyelhetjük meg és csodálhatjuk meg ma világszerte.

Az újonnan talált lábnyomok kétféle dinoszauruszhoz, az Acrocanthosaurushoz és a Sauroposeidonhoz tartoznak.

Dinoszaurusz lábnyomok a Dinosaur Valley State Park területén található Paluxy folyóban Forrás: Texas Parks and Wildlife Department

Az előbbi egy Theropoda (a hüllőmedencéjű dinoszauruszok két lábon járó csoportja), amely arról ismert, hogy üreges csontokkal, három lábujjal és karmokkal rendelkezett. A másodiknak, a Sauropodának nagyon hosszú nyaka és farka, kis feje és négy lába volt.

Az Acrocanthosaurus lehetett Észak-Amerika egyik legnagyobb ragadozója, amely 145 millió és 101 millió évvel ezelőtt élt a kora kréta időszakban.

A kutatók szerint pont Sauroposeidonra vadászhatott. Szakemberek úgy vélik, hogy a Dinosaur Valley State Parkban feltehetően sok dinoszaurusz lakott, mivel nem ez az első eset, hogy nyomokat találtak.

A szárazság leplezte le a nyomokat

A texasi dinoszaurusznyomok „kitakarításában" és feltérképezésében segédkező alkalmazott, Paul Baker elárulta, hogy „még soha nem látott ennyi dinoszaurusznyomot egy helyen".

– magyarázta a CNN-nek, amit a ZME Science online tudományos portál idéz. – "Azt hittem, már minden létező dinoszaurusznyomot láttam itt, de tévedtem."

A Dallastól másfél órányira délre fekvő park a dinoszauruszrajongók és a turisták kedvelt célpontja, akik jellemzően a Paluxy folyóhoz mennek úszni és kajakozni, amely az aszály miatt azonban most kiszáradt.

A Sauroposeidon művészi rajza Forrás: Wikimedia Commons

Texas egyes részein június óta súlyos szárazság uralkodik, amely az amerikai szárazságfigyelő intézet, a US Drought Monitor friss jelentése szerint az állam egyharmadát érinti.

A nyomokat először a Dinosaur Valley State Park barátai nevű, a parkot támogató civil szervezet tagjai látták. Egy Facebook-bejegyzésben írták, hogy ez volt a legtöbb nyom, amit valaha találtak itt, a park legnagyobb nyomlelőhelyén, a The Ballroom-ban (magyarul Bálteremben).

A név annak köszönhető, hogy a nyomok sok irányba mozognak: mintha a dinoszauruszok táncoltak volna.

A nyomok azonban jellemzően nagy mennyiségű kavics, homok és kiszáradt sár alatt voltak, így azokat felszínre kellett hozni. Több önkéntesnek több napba – ebben az esetben hetekbe – került az üledék eltávolítása.