Eddig ismeretlen római város római fórumára bukkantak

római fórum
Egy eddig ismeretlen római város római fórumára bukkantak
Vágólapra másolva!
A Zaragozai Egyetem régészei római kori fórumot tártak fel a La Cabaneta régészeti lelőhelyen, a spanyolországi El Burgo de Ebro Zaragoza településén. Ahogy arra a szakemberek rámutattak, a fórum egy eddig ismeretlen nevű római város polgári központja volt, ami talán Castra Aelia lehetett, amelyre Titus Livius római történész hivatkozik, amikor Quintus Sertorius tábornok hadjáratáról mesél Hispánia földjén, Krisztus előtt 77-ben.
Vágólapra másolva!

Titus Livius római történész a Róma története XCI. könyvének egy rövid töredékében úgy írja le Castra Aeliát, mint egy úgynevezett oppidumot, ahol Quintus Sertorius tábornok a berendezte téli szállását rendezte be a köztársaság korszakában, a keltibériai Contrebia város sikeres ostroma után.

Ahogy arra a régészek emlékeztettek, Castra Aeliát Krisztus előtt 200 körül alapították, és a Sertorius által vívott háború során pusztult el,

amikor Metellus Pius és Nagy Pompeius tábornokok hadjáratot indítottak a Gaius Mariushoz hű Sertorius ellen.

Egy eddig ismeretlen római város római fórumára bukkantak Forrás: Zaragoza University

– mondta Borja Díaz, a Zaragozai Egyetem régésze a HeritageDaily online tudományos portálnak. – Továbbá jelentős számú kerámiára és kőre készített latin feliratot is találtak már itt, ami azt bizonyítja, hogy az ott élő emberek latinul írtak és beszéltek.

A stratégiai helyen fekvő La Cabañeta városa a folyón át érkező áruk belépési és újraelosztási pontja lehetett, azonban Krisztus előtt 70 körül (ami megfelel a sertoriai háború időszakának) a várost a földdel tették egyenlővé, amit az égetés és pusztítás rétegei bizonyítanak.

A tudósok szerint a köztársaság korából nagyon kevés római város nyújt egyértelmű képet a római várostervezésről,

a La Cabañeta fórumlelet azonban értékes betekintést nyújt annak a városmodellnek a kialakulási szakaszába, amely később a római városok szabványává vált.