A műanyag táskák és palackok szappanként újrahasznosíthatók

műanyag
A vizes palack, mint ez, amit Greg Liu kutató tart, hasznos összetevővé olvasztható.
Vágólapra másolva!
Két műanyag, a polietilén és polipropilén, amikből bevűűsárló táskákat, palackokat és élelmiszer csomaolóanyagot készítenek, mosószer összetétellé alakíthatók. - írja a New Scientist.
Vágólapra másolva!

Két gyakori műanyagfajta a szappankészítéshez használatos kulcsfontosságú molekulákká alakítható.
Greg Liu Virginia Tech munkatársa és kollégái megnézték, hogy a bevásárló táskák és palackok készítéséhez használt és a műanyagszennyezéshez jelentős mértékben hozzájáruló kidobott polietilén valami hasznosabbá alakítható-e?

A polietilén hosszú szénláncokból áll, amelyeknek hasonló a szerkezete a felületaktív anyagok készítéséhez használatos zsírsavakhoz, mely a szappanok és mosószerek egyik összetevője..


Rájöttek, hogy ha a polietilén láncot valahogy kisebb darabokká törik és aztán a lánc végéhez sav csoportokat adnak, akkor zsírsavak jönnek létre.

Egy a fenekén forróbb és a tetején hidegebb kemencében a polietilént elég magas hőmérsékletre melegítették, hogy a láncok kisebb darabokká törjenek, anélkül, hogy gázzá alakulnának. Az eredmény egy rövidláncú polietilén, egy wax fajta. Aztán a kutatók oxigénmolekulákat adtak ezeknek a wax rövid láncoknak a végéhez, hatékonyan zsírsavakká alakítva őket. Az elszappanosítás nevű kémiai reakció aztán használható arra, hogy a zsírsavakat szappaná alakítsák.

A vizes palack, mint ez, amit Greg Liu kutató tart, hasznos összetevővé olvasztható. Forrás: https://www.newscientist.com/article/2387046-plastic-bags-and-bottles-can-be-recycled-into-soap/

A műanyag származású zsírsavak kémiailag nem különböznek a hagyományos forrásokból, például állatokból szerzett zsírsavaktól, ami azt jelenti, hogy temérdek sok termék készítéséhez használható, köztük a szappanok, vagy mosószerek.

A kutatók azt találták, hogy ez az értéknövelt újrahasznosítási eljárás működik a polipropilénnél is, mely egy másik elterjedt műanyagfajta, ami a kávés csészékben és élelmiszercsomagolásokban található.

A kutatók remélik, hogy felfedezik, hogy ez az értéknövelt újrahasznosítás alkalmazható-e más típurú műanyagoknál is.

(Forrás: New Scientis: https://www.newscientist.com/)