Kiderült, hogy lehet hangout továbbítani vákuumban, csak nem nagyon messzire

hanghullámok
A hanghullámok normál esetben nem terjednek vákuumban, mint az űr, mert nincs közeg, amin keresztülrezegjenek.
Vágólapra másolva!
 Első ízben, a tudósok megmutatták, hogy a hang terjed a vákuumban. A szabálysértő mutatványhoz azonban speciális körülmények kellenek és csak nagyon kis távolságon kivitelezhető. - írja a Live Science magazin.
Vágólapra másolva!

Az ikonikus jelmondat az 1979-es Alien című filmben: "az űrben senki sem hallja visításodat". Ez azért van, mert a vákuumban nincsenek részecskék, a hanghullámok pedi egy közeg részecskéin keresztül rezegve haladnak, mint pl. a levegő vagy a víz. A vákuumban nincs közvetítő közeg. (A külső tér nem teljes vákuum, mert tartalmaz kis mennyiségű gázt, plazmát és más részecskéket, de ezt az anyagot óriási üresség veszi körül.)
De egy új, a Communications Physics magazinban július 14-én publikált tanulmányban kutatók megmutatták, hogy a hang képes keresztülhaladni egy vákuumban. De ez ne, terjed ki az emberi sikításra.A kutatók két vákuumban lévő cink-oxid kristály közt továbbítottak hanghullámokat úgy, hogy a rezgő hullámokat a két objektum közötti elektromos mezőben fodrozódásokká alakították.

Egy cink-oxid kristály piezoelektromos anyag, ami azt jelenti, hogy amikor erő, vagy hő hatására elektromos áram képződik benne. Ezért, amikor az egyik kistályra hangot alkalmazunk, elektromos töltést hoz létre, ami a közeli elektromos mezőt szétválasztja. Ha a kristály egy másik kristállyal osztozik az elektromos mezőn, akkor a mágneses szakadás az egyiktől a másikig terjed. A szakadás tükrözi a hanghullámok frekvenciáját, ezért a vevő kristály a szakadást visszaalakítja hanggá a vákuum másik oldalán. A szakadás azonban egy hanghullám hullámhosszánál nagyobb távolságra nem képes terjedni. Elvileg ez hanghullámnál működik, nem számít milyen kicsi a hullámhossza a hangnak, amíg a két kristály közti rés elég kicsi.

A hanghullámok normál esetben nem terjednek vákuumban, mint az űr, mert nincs közeg, amin keresztülrezegjenek. Forrás: https://www.livescience.com/physics-mathematics/turns-out-you-can-transmit-sound-in-a-vacuum-just-not-very-far

A módszer nem mindig megbízható. a kísérletek nagy százalékában a hang nem továbbítódott tökéletesen a két kristály között: egy részük meggyűrődött, vagy visszaverődött, ahogy keresztülhaladt az elektromos mezőn, alkalmanként azonban a piezoelektromos kristályok tökéletesen továbbították a teljes hanghullámot.

A felfedezés egy nap segíthet az okostelefonokban és más technológiákban található mikroelektromechanikai komponenseket fejleszteni.

(Forrás: Live Science: https://www.livescience.com/)