Bizarr, kezekkel és lábakkal rendelkező vírusokat találtak egy erdőben

Hasonló struktúrája óriásvírusokat még nem láttak
Vágólapra másolva!
„Végtagszerű" szerkezetekkel rendelkező óriásvírusokat találtak egy új-angliai erdőben.
Vágólapra másolva!

Az új-angliai erdő talajában megbújó óriásvírusok olyan tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyeket más hasonló nagyságú vírusoknál még soha nem láttak a szakértők;

csillagszerű külső burokkal és bizarr, szálszerű függelékekkel vannak felvértezve.

Az új vírusokat a bioRxiv weboldalon közzétett tanulmányban írták le.

Matthias Fischer, a Max Planck Orvosi Kutatóintézet virológusa szerint a felfedezés rávilágít arra, hogy a vírusok sokkal változatosabbak, mint korábban feltételezték, és valószínűleg most olyan vírusokat sikerült felfedezni, amelyek teljesen újak a tudomány számára.

Az óriásvírusok mérete általában 0,2 és 1,5 mikrométer között van, és összetett genommal rendelkeznek, génállományuk 2,5 millió bázispárból is állhat. Az óriásvírusok elsősorban egysejtű organizmusokat fertőznek, emberre és állatra általában veszélytelenek.

Hasonló struktúrája óriásvírusokat még nem láttak Forrás: Fischer et al. DOI: 10.1101/2023.06.30.546935CC-BY-NC-ND 4.0 International license

Az erdei óriásvírusok különös felépítése

A kutatók az erdőből gyűjtött talajmintákat transzmissziós elektronmikroszkóppal elemezték, a módszer segítségével kivételes részletességgel tudták tanulmányozni a földben megbújó óriásvírusok szerkezetét - írja a Live Science tudományos portál.

A képalkotó vizsgálat feltárta, hogy a vírusrészecskék burka csillag alakú volt, és felszínéből különböző hosszúságú, vastagságú és sűrűségű szálak álltak ki.

Egyelőre a szakértők sem tudják megmondani, ezek a függelékek pontosan milyen célt szolgálnak, az egyik elmélet szerint segítik a kötődést a gazdasejthez.

A kutatók szerint az erdei óriásvírusok nem jelentenek veszélyt az emberre, sőt egyenesen hasznosak, mert fontos szerepet töltenek be a helyi ökoszisztéma működésében.