Súlyos fenyegetést jelent az El Niño jelenség a Nagy Korallzátonyra

Nagy Korallzátony
A korallzátonyok nélkülözhetetlen élőhelyek a halak és más tengeri élet számára, de veszélyezteti őket az emelkedő óceáni hőmérséklet
Vágólapra másolva!
Az óceánok hőmérsékletének évszakos emelkedésével tovább romolhat az ausztráliai Nagy Korallzátony állapota. Az ország legjelentősebb tengerkutató intézete szerdán közölte: attól tart, hogy a korallok kifehéredése az idén is jelentős mértékben folytatódik.
Vágólapra másolva!

Ígéretes javulás után ismét romlásának indult a Nagy Korallzátony állapota

A zátony egyes részein a javulás ígéretes jelei mutatkoztak, mígnem 2022-ben újabb romlás indult.
Az ausztrál tengerkutató tudományos intézet kijelentette, hogy a bár a zátony állapota valamennyire stabilizálódott a viszonylag enyhe idei nyáron, továbbra is veszély fenyegeti.Az intézet igazgatója, David Wachenfeld közölte, hogy a korallzátony fokozott veszélynek van kitéve, miután az általános felmelegedés súlyosabb és gyakoribb kifehéredési időszakokat idéz elő.

Búvárok a Nagy Korallzátonynál Forrás: Phoenix One

Az ausztrál meteorológiai hivatal szerint "feltehető", hogy El Niño típusú időjárási jelenség alakul ki a térségben a következő hetekben,

ami emeli a Csendes-óceán vizének hőmérsékletét, és újabb korallfehéredéssel fenyeget.

Az Európai Unió Kopernikusz Földfigyelő programja jelentette, hogy a július egyharmad Celsius-fokkal volt melegebb, mint a korábbi rekord.

A korallzátonyok nélkülözhetetlen élőhelyek a halak és más tengeri élet számára, de veszélyezteti őket az emelkedő óceáni hőmérséklet Forrás: The Conservation

Carlo Buontempo, a Kopernikusz igazgatója szerint a mostani állapotot nem csupán az El Niño és az általános felmelegedés idézte elő. A kutató szerint a melegedés egyik oka meglepő módon az új hajózási szabályok következtében a levegő tisztulása.

Veszélyt jelent a kevésbé szennyező üzemanyag

A másik lehetséges ok egy vulkánkitörés miatt a levegőbe került 150 millió tonna vízgőz. 2022 januárjában a Hunga Tonga-Hunga Ha'apai tenger alatti vulkán

több mint 165 millió tonna gőzt lövellt a levegőbe.

Mindkét elmélettel kapcsolatban folyik a kutatás. Michael Diamond, a Floridai Állami Egyetem tudósa szerint "az elsőszámú gyanúsított" a tengerhajózás.

A Hunga-Tonga kitörése madártávlatból nézve Forrás: Sci.News

A hajók korábban szennyezőbb üzemanyaggal közlekedtek. Ennek égésterméke visszaverte a napsugárzást, ami hűtötte az éghajlatot, és kis részben visszafogta az általános felmelegedést.

Egy tanker Gibraltárnál Forrás: Twitter/Fotó: Daniel Ferro

Egy 2020-ban elfogadott nemzetközi hajózási szabályozás következtében azonban legalább 80 százalékban csökkent a "hűtő részecskék" aránya, ami hirtelen nagy változást jelentett a rendszerben - közölte Tianle Yuan, az amerikai űrhajózási hivatal és a Maryland Egyetem munkatársa.

Globálisan is emelkedik az óceánok felszíni vízhőmérséklete

Világszinten az óceánok átlagos hőmérséklete április óta rendszeresen meghaladja az évszakra jellemző hőmérsékleti rekordokat. David Wachenfeld szerint

egyetlen jelentős zavar képes tönkretenni a korallzátony eddigi javulását.

Az év elején az UNESCO szakemberei levették a különleges természeti képződményt a veszélyeztett világörökségi színhelyek listájáról.

Globális jelenség az óceánok felszíni vízhőmérsékletének emelkedése Forrás: Elter Tamás

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete először 2010-ben kongatta meg a vészharangot a korallzátony állapotának romlása miatt. Az óceánban bekövetkezett hőhullámok 2016-ban, 2017-ben, 2020-ban és 2022-ben idéztek elő kifehéredést a korallzátonyban.