Ezt a vaskori női harcost a kardjával és egy tükörrel temették el

kard
A vaskori kardot és tükröt egy 2000 éves temetkezésben találták Scilly szigetén
Vágólapra másolva!
Egy Angliában feltárt, 2000 éves temetkezési hely már több mint húsz évvel ezelőtti felfedezése óta ejti zavarba a régészeket; az emberi maradványok mellé ugyanis egy kardot temettek, amelyet általában a férfi harcosokkal társítanak, ám egy tükör is volt mellette, amit viszont gyakran a nők sajátosságaként értelmeznek.
Vágólapra másolva!

A Journal of Archaeological Science: Reports tudományos szaklapban publikált tanulmány szerint a maradványok új fogelemzése most feltárta, hogy az Anglia délnyugati partjainál elterülő Scilly-szigeteken eltemetett személy egy vaskori nő volt, valószínűleg harcos.

A titokzatos, Krisztus előtti 1. századi temetkezési helyet eredetileg 1999-ben találták meg a régészek.

És mivel a kővel bélelt sír egy vas kardot is rejtett, a kutatók akkor arra következtettek, hogy az itt eltemetett személy valószínűleg egy férfi lehetett. Mivel azonban a sírba egy fogantyús bronztükröt is tettek, a szakértők zavarba kerültek az egyén neme miatt. A temetés tartalmazott továbbá egy fém brosst, egy spirálgyűrűt és egy pajzs maradványait.

Ahogy arra a szakemberek rámutattak, a vaskorban a tükrök fontos jelentőséggel bírtak, és többféle felhasználási területük volt.

Ha az egyén női harcos lehetett, talán a tükröt használta a kommunikációhoz, a fényt visszaverve a felületéről, jelezve a harcostársaknak, hogy támadjanak.

A tanulmány szerint a tükröződő tárgyak rituális céllal is bírtak, és a természetfeletti világgal való kommunikációra alkalmazták, hogy biztosítsák a rajtaütés sikerét vagy a harcba induló harcosok biztonságos visszatérését.

– mondta Sarah Stark a tanulmány társszerzője, az ország történelmi helyszíneit őrző szervezet, a Historic England emberi csontváz-biológusa a LiveScience online tudományos portálnak. – Bizonyítják, hogy egy nő is játszhatott vezető szerepet a vaskori Scilly elleni háborúban.

Az eltemetett csontváz nincs túl jó állapotban és a benne lévő DNS is leromlott, ezért a tudósok a az egyén fogaihoz fordultak a nemének meghatározásához. A fogzománca az amelogenin peptid egyik formáját rejtette – egy rövid aminosavláncot, amely kulcsfontosságú a zománcképződéshez –, amely csak az X kromoszómán található. Nem találták azonban az amelogenin Y-kromoszóma változatának nyomát, ami arra utal, hogy az egyénnek nem volt Y kromoszómája.

A vaskori kardot és tükröt egy 2000 éves temetkezésben találták Scilly szigetén Forrás: Historic England Archive. PLB K000684

Mivel a legtöbb nő két X-kromoszómát hordoz, és nincs Y-kromoszómája, a csapat 96 százalékos valószínűséggel így ki merte jelenteni, hogy az eltemetett harcos nő lehetett.

És bár soha nem ismerhetjük meg teljesen a sírokban talált tárgyak szimbolikáját, a kard és a tükör kombinációja azt mutatja, hogy ez a nő magas ranggal bírt a közösségében és irányító szerepet játszhatott a helyi hadviselésben, a riválisok elleni rajtaütések szervezésében vagy vezetésében.
Ez a szakemberek szerint arra utalhat, hogy a nők részvétele a portyázásokban és más típusú rajtaütésekben gyakoribb lehetett a vaskori társadalomban, mint azt a tudósok korábban gondolták.