Lenyűgöző római mauzóleum rejtőzik London alatt

mozaik, Londinium
Úgy tűnik, hogy a mauzóleum körül, kiterjedt temetkezési terület volt
Vágólapra másolva!
Amikor a szakemberek egy irodákból és lakásokból álló komplexum építésébe kezdtek a londoni Southwarkban, arra számítottak, hogy római kori régészeti leleteket találnak majd itt. De amit végül felfedeztek, az sokkal lenyűgözőbbnek bizonyult, mint amire számítottak.
Vágólapra másolva!

A régészek tavaly Nagy-Britannia legnagyobb mozaikjait tárták fel, csupán egy kőhajításnyira a London Bridge-től. Most ugyanezen a helyen egy kétszintes mauzóleumot és az első alatt egy újabb mozaikot is találtak, amely egyedülálló bepillantást enged a gazdag római kori londoniak életébe. Ahogy arra a szakemberek emlékeztettek, Londont gyakran nem tekintik római városnak, pedig a város virágzott a rómaiak alatt.

A rómaiak Londiunium-nak nevezték, és a római uralom időszakának nagy részében a római Britannia fővárosaként tekintettek rá.

A város lakossága Krisztus után 100 körül érhette el a csúcspontját, amikor Londinium mintegy 60 ezer fős lakossal büszkélkedhetett. Nem meglepő tehát, hogy a brit fővárosban rengeteg római kori régészeti lelet rejlik.

Londonban rengeteg régészeti ásatást végeztek, a tudósok mégis talán csak most fedezik fel a város legérdekesebb lelőhelyeit. Kezdetnek ez a „hihetetlenül ritka" mauzóleum a falakat és a belső padlót is magában foglalja.

A közepén egy emelvény által körülvett mozaik kapott helyet, egy valószínűleg nagyon gazdag család sírjának.

A mauzóleum körül kiterjedt temetkezési területet hasznosítottak Forrás: MOLA

Úgy tűnik, hogy a mauzóleum körül, kiterjedt temetkezési terület volt. A kutatók több mint 80 római kori temetkezést fedeztek fel itt, köztük olyan leleteket, mint karkötők, érmék, kerámiák, sőt még egy látványos csontfésűt is. Sajnos a mauzóleumban lévő sírokat kifosztották, valószínűleg még a középkorban.

A mauzóleumban nem találtak koporsókat vagy temetkezési maradványokat, de több mint 100 érmét, fémdarabot és egyéb leletet tártak fel.

Az eredményeket Antonietta Lerz, a MOLA vezető régésze kommentálta, aki elmondta, hogy ez lényegében bepillantást enged abba, milyen volt az élet az ókori Londonban, legalábbis a társadalom tehetősebb, gazdagabb része számára.

– magyarázta Antonietta Lerz a ZME Science online tudományos portálnak. – Lenyűgöző ablakot nyújt a város ezen részének életkörülményeire és életmódjára a római korban.

Most a helyi tanács tagjai biztosították a közösséget arról, hogy a leleteket megőrzik és mindenki számára hozzáférhetővé teszik. Egyelőre azonban nem világos, hogy mi marad a helyén, és mi az, amit szétszednek és újra összeállítanak egy múzeumban.