A szennyezett lápok időzített bombák, bármikor meggyulladhatnak

tőzeg
A tőzegtuskókat régóta használják melegítésre és főzéshez a közösségek az egész Földön.
Vágólapra másolva!
A lápok az egész Földön az emberiség toxinjainak lerakatai, elnyelik és megtartják évszázadok, évezredek szennyezését. Ezek vizenyős területek évezredek óta csapdába ejtik a levegő- és vízszennyezést, és ezzel megvédik a világot az ólom, higany, vörösréz, nikkel és más mérgező anyagok hatásaitól. Most azonban az emberi szétszakítás és az egyre fokozódó bozóttüzek kombinációja miatt ezek a lerakatok megnyílhatnak és rászabadulhatnak a világra a hosszú ideje ott lévő alvó toxinok. - írja  a phys.org.
Vágólapra másolva!

Felszabadulhatnak a mérgek

Sok láp talaja tőzeg (holt és bomló vegetáció). A tőzeg felhalmozódik, mert azállandóan átázott láp kondíciói megakadályozzák a holt vegetáció teljes bomlását. Ahogy ezek a lerakódások felhalmozódnak, tőzeglápokat képeznek.

Évszázadok óta lecsapolják a lápokat, megszárítják és kivonják fűtéshez üzemanyagnak ott, ahol kevés a faanyag.

Az emberek régóta égetnek tőzegtéglákat otthonaikban, a klímaváltozás és a lápok lecsapolása egész lápokat kiszárít és így a lápok nagy, füstös bozóttüzek tökéletes üzemanyagává alakulnak.

Évszázadok óta az ipari folyamatokból - mint például a kohósítás - származó kihullás toxikus fémei lerakódnak a lápokban több száz, vagy még több ezer kilométerre is forráspontjuktól. Az emberi és ipari szennyvíz helyenként hozzáadódik ehhez a teherhez. A lápok elnyelik és raktározzák ezeket a szennyeződéseket, visszatartják a sérülékeny vízi ökoszisztémáktól és megvédik az embereket attól, hogy elfogyasszzák. A tőzeg óriási képességgel bír, hogy befogja és megtartsa a toxikus fémeket: adszorpcióval a tőzeghez köti a fémeket. Amint ez megtörtént, a toxikus fémek immobilizáltak leszenek és kis fenyegetést jelentek

Lápok és tűz

Az emberi tevékenységek, mint például az útépítés és a források extrakciója szétszakítják a lápi ökoszisztémákat és a lecsapolt lápok sérülékenyek lesznek a tűzre. Ez történt 2016-ban Kanada Fort McMurray városában a 2016-os katasztrofális bozóttűz esetén.

Ahogy a klímaváltozás és az emberi tevékenységek tovább degradálják a lápokat, az ebből eredő bozóttüzek azzal fenyegetnek, hogy visszatérnek az emberi tevékenységből származó toxinok. Ez a ciklus ijesztő következményekkel jár az emberi és a környezet egészségére nézve.

2015-ben Indonéziában 35.000 halálesetet jegyeztek fel egy jelentős tőzegláp tüzet követően. Közben Kanada és az Amerikai Egyesült Államok messze nem mentes tőzegtűz füstjének való kitettségtől. 2023 júniusában Washington fővárost és New Yorkot Kanada északi részéről származó tőzegtűz vastag füstje takarta be.

A klímaváltozás azonban gyorsítja a tőzeglápok kiszáradását mindenütt, a nagy szénraktárukat szénteherré változtatva. Ráadásul mivel a koncentrált szennyeződések felhalmozódnak a lápokban, a toxikus fémfelhalmozódás elpusztítja a természetes növénytakarójukat, így a nedvesség elszabadul és felgyorsítja, hogy több láp tűzveszélyessé váljon.

Ha meggyulladt, a tőzegláptüzet nehéz megfékezni, mert hetekig, hónapokig, sőt évekig parázslanak.

Bőséges mennyiségű füstöt és hamut hoznak létre, mikroszkopikus részecskékkel töltve meg a levegőt. Ezek a légi úton terjedő részecskék még fémszennyezés nélkül is súlyos betegséget és halált okoznak. Rontja a helyzetet, hogy a lápokban valaha biztosan elraktározott toxikus fémek ezekhez a részecskékhez kötődnek és mindenfelé terjednek.

Tűz elégeti a tőzeget, közben a keletkező füstöt a szél elszállítja. Forrás: https://phys.org/news/2023-07-pollution-timebombs-contaminated-wetlands-ignition.html

Lápok helyreállítása

Természetalapú megoldásokkal a toxikus fémek felszabadulása.megakadályozható. A száradó, vagy kiszáradt lápokat helyrehozhatjuk, visszahelyezhetjük eredeti állapotukba, mint funkcionális ökoszisztémákat, ha nem csapoljuk le őket, nem vezetjük csatornákba, vagy más emberi infrastruktúrába.

Még további beavatkozás nélkül is a lápok visszavizesítése csökkenti a a lápok meggyulladásának kockázatát. A helyreállítást azonban óvatosan kell intézni, hogy elkerüljük a toxikus fémek lápokból a szomszédos patakokba, folyókba, tavakba történő áradását.

Hogy megőrizzük a láp növényzetét és visszafordítsuk az ökoszisztéma funkcionalitását anélkül, hogy az elraktározott mérgek felszabadulnának, vissza kell hoznunk a tűzrezisztens mohákat mint például a Sphagnum. Friss kutatás azt mutatja, hogy az ódivatú tőzeg átültetés hatékony lehet, bár az új helyreállítási technikák szennyezett lápokban való alkalmazásaához további fejlesztésre és vizsgálatra van szükség.

Bár az ökoszisztéma helyreállítás időben és pénzben költséges, úgy tűnik, az aktív láphelyreállítás a legjobb esélyünk, hogy hatástalanítsuk a ketyegő időzített bombát, amivé a lápok váltak. Ehhez sürgősen globális kutatásra, befektetésre és cselekvésre van szükség. A nem cselekvésnek sokkal nagyobb ára lesz.