Lovagi zarándoklatot rendeznek Báta és Mohács között augusztusban

Mohács
A mohácsi csatára emlékeznek a lovagi hagyományőrzők
Vágólapra másolva!
Hagyományteremtő szándékkal lovagi zarándoklatot tartanak Báta és Mohács között augusztus 27-én. Az eseményt koncertek, családi programok egészítik ki a Duna-parti városban - közölték a szervezők az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

Bátán tartották az utolsó országtanácsot a végzetes ütközet előtt

A Történelmi Hadi Akadémia Alapítvány szervezésében megvalósuló esemény szentmisével kezdődik a népszerű zarándokhelynek számító bátai Szent Vér bazilikában, majd elindul a 26 kilométeren át, Dunaszekcső és Bár érintésével zajló lovagi zarándoklat.

A mohácsi csatára emlékeznek a lovagi hagyományőrzők Fotó: Polyák Attila - Origo

Az alapítvány szándékai szerint

a mohácsi csata 500. évfordulójáig minden évben megtartják a lovagi zarándoklatot,

amelynek történelmi hátteréről azt írták: már az 1120-as évektől a lovagi életforma természetes részévé váltak az ilyen események, amelyek fő célja a természetfelettivel való összekapcsolódás vallásos vágya volt.

Az 1526. augusztus 29-én lezajlott mohácsi ütközet Than Mór festményén Forrás: Wikimedia Commons

1526-ban II. Lajos király az ország vezetőivel a bátai kegytemplomban járult a szentségekhez, itt tartották a mohácsi csata előtt az országtanács utolsó ülését és innen indult a sereg a végzetes csatába. A magyar királlyal együtt áldozott a 26 ezres sereg is, mielőtt a mohácsi csatamezőre vonult.

Számos programmal várják az érdeklődőket

Mohácson az esti órákban családi programok várják az érdeklődőket. A megemlékezés részeként számos programra kerül sor, Maczkó Mária énekművész, a Bajvívók bandája és az Aprája dudazenekar valamint a Keleti Szél zenekar fellépésével,

később szentmisét tartanak a Magyarok Nagyasszonya templomban,

majd a főtéren Kolozsvári Gergely szobrászművész munkáját, egy fából faragott, életnagyságú keresztre feszített Krisztus szobrot láthat a közönség a lovagi felvonulás keretében.

A mohácsi síkon 1526 augusztus 29-én életét vesztett magyar király, II. Lajos fiatalkori portréja Forrás: Wikimedia Commons

A továbbiakban fényfestéssel, lovagi bajvívással emlékeznek meg a csatában elesett lovagokról, végül pedig a nap záróeseményeként a Misztrál együttes ad koncertet.

II. Lajos király szobra Mohácson Forrás: Wikimedia Commons

Az augusztus 27-i programokról bővebben az esemény Facebook-oldalán, a Báta-Mohács Lovagi Zarándoklat cím alatt lehet tájékozódni.

(Forrás: MTI)