Hivatalos a leleplezés: mégis jártak UFO-k a Földön

ufó
Az USS Nimitz hordozóról felszállt F-18-as vadász kamerája rögzítette is a furcsa azonosítatlan repülő tárgyat
Vágólapra másolva!
Július 26-án szerdán az amerikai képviselőház felügyeleti bizottsága élő közvetítésben három tanú várva várt vallomását hallgatta meg az azonosítatlan légi jelenségekkel (UAP) kapcsolatos tapasztalataikról.
Vágólapra másolva!

A nagy érdeklődéssel várt július 26-i kongresszusi albizottsági meghallgatás a megnyitó beszédekkel kezdődött, majd a kongresszusi tagok kérdéseivel folytatódott, amelyen a bizottság előtt megjelent tanúk a „közeli találkozásokról" szóló egyéni állításaikat és tapasztalataikat mondták el. A „Black Aces" osztag korábbi haditengerészeti parancsnoka, David Fravor veterán vadászpilóta is a bizottság elé lépett, hogy részletesen beszámoljon arról az azonosítatlan repülő tárggyal való találkozásáról, ami még az egyik 2004-es kiképző repülés során történt, és ami „Tic Tac incidensként" vált híressé, mivel az erről készült felvételek gyorsan elterjedtek világhálón, hatalmas visszhangot váltva ki.

Az USS Nimitz repülőgép-hordozóról felszállt F-18-as vadászgép kamerájának felvétele arról a titokzatos repülő tárgyról, amelynek nem sikerült megfejteni az eredeté. A tik-takknak elnevezett ufót 2004-ben észlelték, és máig nem tudják, hogy mi lehetett Forrás: History.com

Ryan Graves, az Americans for Safe Aerospace (Amerikaiak a Biztonságos Repülésért, ASA) szervezet ügyvezető igazgatója a vállalat UAP-észlelésekkel kapcsolatos adatgyűjtéses munkájáról nyilatkozott, míg a Pentagon, a védelmi minisztérium volt hírszerző tisztje és a légierő veteránja, David Grusch arról a szigorúan titkos programról beszélt, amely évtizedek óta gyűjti az „egzotikus eredetű" UAP-okat. 2004 óta összesen 510 UAP észlelést rögzített a szövetségi kormányzat, de annak ellenére, hogy az észleléseket földönkívülinek feltételezik, ezek közül 339 származott felismerhető forrásból, 171 esetre azonban nem született elfogadható magyarázat.

Nem emberi eredetű „biológiai anyagokról" is beszéltek

A volt katonai hírszerző tiszt azt nyilatkozta a képviselőház bizottsági tagjainak, hogy a Kongresszus előtt eltitkolják az azonosítatlan rendellenes légi jelenségekkel, az UAP-okkal vagy ufókkal kapcsolatos információkat, és a meghallgatáson azt állította, hogy az illetékes kormányzati hivatalok évek óta rendkívül fontos információkat tartanak vissza a titokzatos objektumokról.

A légierő pilótái szerint sokkal több UAP-ot észlelnek, mint ami nyilvánosságra kerül Forrás: OneIndia

David Grusch, aki 14 évig szolgált hírszerző tisztként a légierőnél és az Országos Térinformatikai Hírszerző Ügynökségnél, a Ház Felügyelő Bizottságának nemzetbiztonsági albizottsága előtt két korábbi vadászpilótával együtt jelent meg, akik első kézből szereztek tapasztalatot az UAP-okkal kapcsolatban.

A Pentagon, a védelmi minisztérium volt hírszerző tisztje és a légierő veteránja, David Grusch Forrás: David Grusch

Grusch az idei év elejéig a Pentagon UAP-okat vizsgáló két munkacsoportjának képviselőjeként szolgált. Tanúként azt vallotta a törvényhozók előtt, hogy a titkos programokat vizsgáló munkája során "egy több évtizedes UAP kereső és visszafejtő programról értesült".

Azt is elmondta, hogy a beosztását figyelmen kívül hagyva megtagadták tőle a hozzáférést ezekhez a programokhoz,

amikor betekintést kért ezekbe. Grusch azzal vádolta meg a hadsereg illetékeseit, hogy manipulatív módszereket vetnek be annak érdekében, hogy ezeket a titkos műveleteket elhallgassák a kongresszusi felügyeletet gyakorló bizottság előtt.

Az egyik leghíresebb eset az 1947 július 8-i az Új Mexikóban fekvő Roswell határában történt állítólagos ufóbaleset. Az archív fotón Jesse Marcel őrnagy a RAAF bázisán az állítólagos űrjárműből származó roncsmaradványokkal Forrás: U.S. Air Force

Később azt is elmondta, olyan tisztviselőkkel készített interjút, akik közvetlen ismeretekkel rendelkeztek a „nem emberi" eredetű repülőeszközökről, és hogy ezek közül néhányban úgynevezett „biológiai anyagokat" találtak.

A hadsereg sokkal többet tud, mint amennyit a Kongresszussal közöl

Mindkét párt, a demokraták és a republikánusok tagjai is erőteljesen azt szorgalmazzák, hogy a törvényhozók végre szorítsák rá a kormányzat illetékes szerveit a birtokukban lévő és az UAP-okkal, illetve az ufókkal kapcsolatos valamennyi információ hiánytalan feltárására. "Folytatni fogjuk a leleplezést, és remélem, hogy ez csak a kezdete sok további meghallgatásnak, és még többen fognak vallomást tenni ezzel kapcsolatban" - nyilatkozta Tim Burchett Tennessee-i republikánus képviselő.

Tim Burchett képviselő a bizottsági ülésen Forrás: La Presse

A Pentagon még nem reagált a kihallgatott tanúk állításaival kapcsolatos kommentár kérésre,

de a minisztérium a múltban már tagadta Grusch állításait. Az UAP-kérdés az elmúlt években a Kongresszus és a közvélemény széles körű figyelmét is felkeltette, mivel a légierő egyre több olyan videófelvétele került nyilvánosságra, amelyeken a földi fogalmak szerint leírhatatlan tárgyak láthatók a levegőben, nagyon nagy sebességgel és nyilvánvaló meghajtási mód nélkül.

Vadászgép és ufók (illusztráció) Forrás: Science Photo Library via AFP/VICTOR HABBICK VISIONS/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Victor Habbick Visions/Science P

A Pentagon keretén belül működő All-Domain Anomalia Resolution Office elnevezésű csoport, amelyet tavaly hozott létre a Kongresszus az azonosítatlan légi jelenségek kivizsgálására, májusig nagyjából 800 UAP-jelentést tekintett át. Míg a katonai tisztviselők azt nyilatkozták, hogy a legtöbb eset „ártalmatlan eredetű",

számos más jelenség ezzel szemben megmagyarázhatatlan maradt.

A törvényhozók szerint a hadsereg sokkal többet tud ezekről az objektumokról, mint amennyit a Kongresszussal közölt.

Megmagyarázhatatlan furcsa objektumok bukkantak fel a vadászgépek mellett

Grusch mellett Ryan Graves-t, a haditengerészet egykori pilótáját is meghallgatta a testület, aki arról beszélt, hogy a kiképzési küldetések során ő és a társai többször is találkoztak olyan UAP jelenséggel, amire semmilyen reális magyarázatot nem találtak. A bizottság meghallgatta David Fravor volt F-18-as vadászpilótát, aki Kalifornia partvidékén járőrözés közben örökítette meg a gép fedélzeti kamerájával azt a rendkívül furcsa UAP-ot, ami "Tic Tac" néven vált ismertté.

Már nem sokáig lehet titkolózni az ufók ügyében Forrás: Duncan Phenix

Mindhárom szemtanú azt állította, hogy a jelenlegi jelentési rendszerek nem alkalmasak az UAP-találkozások kivizsgálására, hozzátéve hogy továbbra is szándékosan megbélyegzik azokat a pilótákat és a tisztségviselőket, akik nagyobb átláthatóságot szorgalmaznak az UAP-okkal szerzett tapasztalataikkal kapcsolatban. Graves, aki szintén F-18-as pilótaként szolgált elmondta, hogy először 2014-ben Virginia Beachen kezdtek ismeretlen eredetű tárgyakat észlelni a századával végrehajtott gyakorlórepülések, illetve őrjáratok ideje alatt.

Balról jobbra: Ryan Graves, David Grusch és David Fravor a bizottsági meghallgatáson Forrás: DREW ANGERER / GETTY IMAGES

Úgy írta le ezeket az ismeretlen eredetű nem szokványos repülő tárgyakat, mint "sötétszürke vagy fekete kockák... egy átlátszó gömb belsejében, ahol a kockák csúcsa vagy hegyei hozzáértek a gömb belsejéhez." Azt is elmondta, hogy az egyik pilótatársa olyan eseményről számolt be, ami körülbelül 10 mérföldre ( nagyjából 18,5 kilométerre, a szerk.) történt a parttól, amikor egy 5 és 15 láb (1,6 – 4,5 méter) közötti átmérőjűre becsült tárgy bukkant fel hirtelen a járőrözést teljesítő két F-18-as között.

Amerikai tengerészeti F-18 üldözi a földönkívüli űrhajót ezen a számítógépes rajzon Forrás: Pinterest

Az azonosítatlan repülő tárgy veszélyesen közel, hozzávetőleg 50 lábra (nagyjából 150 méterre) került az egyik vadászgéphez.

– fűzte hozzá az elmondottakhoz.

Az amerikai nép megérdemli, hogy tudja, mi történik az egünkön

"Ha látnák azokat a rögzített repülési érzékelő- és videóadatokat amelyeknek a szemtanúja voltam, sok minden megváltozna" - nyilatkozta Graves, a veterán vadászpilóta. "Arra buzdítok mindenkit, hogy tegyük félre a megbélyegzést, és foglalkozzunk nagyon komolyan azzal a biztonsági problémával, amit ez a téma képvisel. Ha az UAP-ok külföldi drónok, akkor ez igen jelentős nemzetbiztonsági kockázat. Ha viszont valami másról van szó, az a tudomány számára lehet fontos és megválaszolandó kérdés.

A Nevadában fekvő híres szupertitkos katonai kísérleti telep, az 51-es körzet határát jelző tábla. A pletykák szerint a bázis területén idegen űrjármű maradványait őrzik Forrás: Wikimedia Commons

Bárhogy is van, az azonosítatlan tárgyak komoly aggodalomra adnak okot a repülésbiztonság miatt. Az amerikai nép megérdemli, hogy tudja, mi történik az egünkön. Már régóta esedékes, hogy nyíltan beszéljünk erről" -mondta Ryan Graves bizottságnak. Grusch a Nemzeti Felderítő Hivatal képviselőjeként szolgált az AARO-nál, illetve az elődje munkacsoportjában. Bár azt mondta, hogy a szerdai nyílt meghallgatáson sok kérdésre nem tudott egzakt választ adni a tikosított bizonyítékokkal kapcsolatban, ám kifejtette, "remélem, hogy a cselekedeteim végül a fokozott átláthatóság pozitív eredményéhez vezetnek".

A legdöbbeneteseb észlelés: a „Tic Tac" incidens

David Fravor részletesen beszámolt a kongresszusi albizottságnak a híressé vált„ Tic Tac" incidensről, a 2004-ben a kaliforniai partoknál történt UAP-észlelésről. Elmondta, hogy ő és egy másik pilóta még azt megelőzően észrevették a víz felett lebegő sima ovális alakú nagy tárgyat,

hogy az objektum villámgyorsan felemelkedett volna körülbelül 12 000 méter magasra.

Ezután hihettlenül felgyorsult és eltűnt. Kevesebb mint egy perccel később nagyjából már 60 mérfölddel (111 kilométerrel) távolabb észlelték.

Az USS Nimitz hordozóról felszállt F-18-as vadász kamerája rögzítette is a furcsa azonosítatlan repülő tárgyat Forrás: Origo

David Fravor az incidens után az F-18-asával visszatért a repülőgép-hordozóra, más felszállásra készülő pilótáknak is megemlítve a titokzatos tárgyat, akiknek szintén sikerült videóra venniük a „tik-tak ufót". "Úgy gondolom, hogy amit tapasztaltunk, az - ahogy mondtam -, jóval túlmutat az anyagtudományon és azokon a képességeinken, amelyekkel akkoriban, jelenleg, vagy az elkövetkező 10-20 évben rendelkezni fogunk" – fűzte hozzá David Fravor.

Lázadoznak a törvényhozók: véget kell vetni az indokolatlan titkolózásnak

A szerdai meghallgatás eredményeként a Chuck Schumer vezette szenátorok kétpárti csoportja együttes módosító javaslatot nyújtott be a Kongresszuson jelenleg folyó éves védelmi kiadásokról szóló törvényjavaslathoz. A törvénymódosítás, ami a John F. Kennedy elnök meggyilkolásával kapcsolatos kormányzati feljegyzések felfedését célzó jogszabály alapján készült, megköveteli, hogy a végrehajtói hatalom illetékes hivatalai adják át az UAP-ok teljes iratanyagát egy felülvizsgálati bizottságnak, az "azonnali nyilvánosságra hozatal feltételezésével".

Tim Burchett republikánus képviselő kezdeményezte rendkívüli bizottsági meghallgatást Forrás: Wikimedia Commons/Eric Connolly

Az érintett ügynökségeknek a továbbiakban pedig meg kell indokolniuk a titkosított nyilvántartások vezetésére irányuló kérelmeiket. A képviselőház egy másik testülete még tavaly nyáron felvette a Pentagon tisztviselőinek tanúvallomását, több mint 50 év óta az első ilyen jellegű nyílt meghallgatáson.

A mostani szerdai meghallgatáson mindkét fél törvényhozói felháborodásuknak adtak hangot amiatt,

hogy képtelenek a katonai és hírszerző ügynökségektől információkhoz jutni az UAP-okról, és egy olyan túlminősítési rendszert írtak le, amely az incidensekről szóló jelentéseket védi a nyilvánosság elől.

A képviselők eldöntötték, hogy véget vetnek az UAP-ok körüli titkolózásnak (a kép illusztráció) Forrás: Photononstop via AFP

– mondta Jared Moskowitz floridai demokrata képviselő. „Többen már alig várjuk, hogy bizalmasabb környezetben végre választ kapjunk. Feltételezem, hogy ebből valami jogszabály születik" – tette hozzá Glenn Grothman, republikánus képviselő, és az albizottság elnöke. A Pentagon és a katonai titkosszolgálatok eddig még nem reagáltak a bizottsági ülésen elhangzottakra.

(Forrás: CBS News)