Hatalmas, titokzatos hengert mosott partra az óceán Ausztráliában

titokzatos tárgy
A hatóságok még vizsgálják a rejtélyes objektum eredetét
Vágólapra másolva!
A nyugat-ausztráliai Perthtől 250 km-re fekvő Green Head partjaira sodródott objektum az első vizsgálatok alapján valószínűleg egy indiai űrrakéta egyik darabja lehet, de ez még egyáltalán nem biztos. A szakértők jelenleg is a titokzatos tárgy azonosításán dolgoznak.
Vágólapra másolva!

Megrémültek a helybeliek, amikor meglátták a parton az ufószerű objektumot

A partra sodródott óriási fémhenger megriasztotta a helybelieket, de a rendőrség számára is komoly fejtörést okoz az objektum eredete – írja a The Guardian. A hatalmas, rézszínű hengert a helyi lakosok vasárnap fedezték fel a Jurien-öböl melletti strandon.

A titokzatos tárgyra a helyi lakosok bukkantak rá a tengerparton Forrás: ABC News

Úgy tűnik, hogy a titokzatos henger komolyan megsérült, amit az oldalára dőlve találtak meg. A rendőrség megerősítette, valószínűtlen, hogy a tárgy egy kereskedelmi repülőgépből származik, de mivel még nem tudni, hogy pontosan mi lehet, ezért az objektumot a felfedezése után potenciális veszélyforrásként kezelték.

A hatóságok még vizsgálják a rejtélyes objektum eredetét Forrás: Pauline Horton/7NEWS

A rendőrség ma kiadott közleményében azonban már azt írta, hogy az állami tűzoltóság vegyi központjának elemzése szerint az objektum biztonságos, és nem jelent veszélyt a környezetére.

Hozzátették, hogy az objektumot az azonosítását követően elszállítják a megtalálási helyszínéről.

A rendőrség azonban azt kéri a helyi lakosságtól, hogy a vizsgálatok elvégzéséig maradjon távol a furcsa szerkezettől. „Ezt az intézkedést a lehetséges bizonyítékok megőrzésének biztosítása és a további szakértői vizsgálat megkönnyítése érdekében hoztuk meg"-kommentálta az intézkedést a rendőrség szóvivője.

Ami bizonyos, hogy a világűrből érkezett

A hír közzététele után természetesen azonnal elindultak találgatások a rejtélyes objektum eredetéről. A közösségi oldalakon közzétett videókon a hatalmas henger részben sérültnek tűnik, és semmiben nem hasonlít egy normál repülőgéphez. Úgy tűnik, mintha valamiről levált volna, ami főleg az alsó részén látszik jól.

A rendőrség határozottan elvetette azt a feltevést, miszerint az objektum a Malaysia Airlines 2014. március 8-án eltűnt MH 370-es járatának lenne az egyik roncsdarabja. Az Ausztrál Űrügynökség szóvivője közölte, hogy ők is érdeklődnek az objektummal kapcsolatban.

Az Ausztrál Űrügynökség szakértője szerint egy indiai műholdhordozó rakéta egyik darabja lehet a tárgy Forrás: Australian Space Agncy

„Az ügynökség azon dolgozik, hogy megbizonyosodjon róla, hogy a partra sodródott objektum nem lehet-e egy külföldi űreszköz maradványa, ezért felveszi a kapcsolatot a globális partnerekkel, akik információval szolgálhatnak erről" -jelentette be a szóvivő. Az Ausztrál Űrügynökség a rendőrséghez hasonlóan arra kéri a lakosságot, hogy mivel még nem ismert az objektum eredete,

ne menjenek a közelébe, illetve ne érintsék meg.

Dr. Alice Gorman űrkutatási szakértő elmondta, hogy szerinte az objektum egy indiai műholdhordozó rakéta egyik harmadik fokozatából származó tüzelőanyag tartály lehet; ahogyan azt a közösségi médiában is sokan sugallják.

A szakértő szerint meglepő, hogy egy űreszköz ekkora darabja viszonylagos épségben maradhatott Forrás: 7NEWS/NO/Pauline Horton / 7 News

A szakértő viszont hozzáfűzte, meglepő, hogy egy ekkora részegység ennyire épen maradt. Gorman szerint a rendőrségnek igaza volt, amikor megakadályozta, hogy az emberek az objektum közelébe menjenek mondván, a tárgy valószínűleg mérgező anyagokat is tartalmazhat. "Számos rakéta-üzemanyag valójában eléggé mérgező, és veszélyes lehet az élőlényekre" – magyarázza Gorman. A szakértő szerint az objektumot az azonosítása után az ENSZ Világűr-szerződése értelmében vissza kell juttatni az eredete szerinti származási országba.