Megdöbbentő felfedezés: kiderült, mikor kap a legtöbb ember szívrohamot

szívroham infarktus Pilát Gábor: Csak lassan a testtel!
Vágólapra másolva!
A hétfő sokak szemében a leggyűlöltebb nap, és egy új kutatás most újabb okot szolgáltat arra, hogy ne szeressük: az eredmények szerint ezen a napon van a legnagyobb esély arra, hogy szívrohamot kapjunk. Azt egyelőre még az orvosok sem értik, miért ekkor a legmagasabb az infarktus kockázata.
Vágólapra másolva!

A kutatás során összesen 10 528 írországi és észak-írországi beteg egészségügyi adatait elemezték. Az érintettek 2013 és 2018 között estek át ún. ST elevációval járó miokardiális infarktuson (STEMI) – ez az egyik legsúlyosabb szívroham-típus, amely során egy fő koszorúér teljesen elzáródik. A betegek életét csak a sürgős beavatkozás mentheti meg, amely során ismét megnyitják az elzáródott artériát, biztosítva ezzel a vér zavartalan áramlását.

Az adatok szerint hétfőn 13 százalékkal magasabb volt a STEMI-típusú szívroham kockázata a többi nap átlagához képest.

A vizsgált betegek közül több mint 1650-en fordultak meg a kórházban ezen a napon.

"Statisztikai szempontból erős összefüggést találtunk a munkahét kezdete és a STEMI előfordulása között" - mondja Jack Laffan, a Belfast Health and Social Care Trust kardiológusa.

Vasárnap szintén magasabb volt az infarktusos esetek száma. Ezzel szemben a csütörtök bizonyult a legbiztonságosabb napnak, ekkor kaptak a legkevesebben szívrohamot.

Az adatok szerint hétfőn 13 százalékkal magasabb volt a szívroham kockázata a többi nap átlagához képest Forrás: Shutterstock

Mi állhat a hétfői kiugrás hátterében?

Kérdéses, mi okozza a kiugrást. Logikus válasz lenne, ha azt mondanánk, a hétvégi pihenés utáni, munkába való visszatéréssel járó idegeskedés viselné meg a szívet. Látszólag ezt támasztotta alá egy korábbi, 156 000 embert vizsgáló svéd tanulmány megállapítása is, amely azt találta, hogy a hétfői és téli napokon fordul elő leggyakrabban szívroham, és ennek elsődleges kiváltója a stressz.

Laffan szerint az ok inkább többtényezős, de azt feltételezi, hogy a napok, hetek és évszakok természetes ciklusa hatással van a szívünk egészségére.

A szívroham főbb kockázati tényezői, mint például a vérnyomás, követik a cirkadián ritmust. Az alvás-ébrenlét ciklusnak a felborulása bizonyítottan hatással van a szív- és érrendszer működésére is.

A tanulmány részletesebb összefoglalója itt olvasható.