Ijesztő felfedezés: így okozhatnak infarktust a fogak

fogmosás Child brushing teeth MEDICINE AND HEALTH schools TEETH TOOTHBRUSH HYGIENE Tooth polish CLEANING Kid Maid Mouth Face TOOTHPASTE Brush Brush one's teeth
Fogmosás
Vágólapra másolva!
Nagyobb eséllyel kaphatunk infarktust vagy sztrókot, ha elhanyagoljuk fogaink rendszeres ápolását - erre jutottak kutatók egy korábban közölt tanulmányban.
Vágólapra másolva!

Az eredmények alapján a napi kétszeri, legalább kétperces fogmosás csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Korábbi tanulmányok összefüggést találtak a szívbetegségek és a parodontális betegségek, vagyis az ínyfertőzéssel, ínygyulladással és fogkárosodással járó állapotok között.

A kutatók közel 700 ember egészségi állapotát és fogmosási szokásait vizsgálták meg, és azt találták, hogy a fogmosást hanyagolók közt nagyobb arányban fordultak elő kardiovaszkuláris megbetegedések.

Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Patrick Pleul

Pontosan nem ismert, hogy mi a kapcsolat a szájüreg és a szív egészsége között. Egyes elméletek szerint a szájüreg káros baktériumai bekerülhetnek a véráramba, és érelmeszesedést okozhatnak. Erre utalnak azok a bizonyítékok, amelyek elpusztult baktériumok maradványairól számolnak be az elmeszesedett erekben. Egy másik teória szerint a szájproblémák folyamatos gyulladásnak teszik ki a szervezetet, ami a szívet és az agyat is károsíthatja.

Bár a kutatók elismerik a tanulmányuk korlátait, a szájhigiéniára mindenképpen érdemes fokozottan figyelni! Ezzel nem csak fogaink, hanem szervezetünk egészének épségét is védjük.