Még az anyaméhben hajtottak végre agyműtétet egy magzaton

SZTE
A világviszonylatban egyedülálló magyar innovatív műtéti módszer csecsemőkön is lehetővé teszi a biztonságos beavatkozást ( a kép illusztráció)
Vágólapra másolva!
Először fordult elő, hogy orvosok műtéti úton hoztak helyre egy rosszul kialakult véreret egy magzat agyában, amikor az még az anyaméhben volt. A március közepén született babát néhány héttel később hazaengedték a kórházból, azóta sem gyógyszeres, sem egyéb kezelésre nem volt szüksége.
Vágólapra másolva!

Az orvosok a maga nemében az első agyműtétet hajtottak végre egy magzaton, amikor az még az anyaméhben volt.

– mondta Kenyatta Coleman, a baba édesanyja a CNN műsorában, amit a LiveScience online tudományos portál idéz. – Egyszerűen csak, tudod, a legszebb pillanat volt, amikor a kezemben tarthattam, felnézhettem rá, és aztán hallhattam a sírását.

A Stroke című folyóiratban most publikált új tanulmányban az orvosok ismertették az első ilyen jellegű eljárást, amelyet egy folyamatban lévő klinikai kísérlet részeként végeztek. A kísérlet célja, hogy új módot találjanak a Galen-véna malformáció (VOGM) kezelésére, amely egy ritka rendellenesség, amely azokat az ereket érinti, amelyek az oxigéndús vért szállítják a szívből az agyba.

A baba szerencsére jól van ( a kép illusztráció) Forrás: Pinterest

Ahogy arra a szakemberek rámutattak, ilyenkor az agy bizonyos artériái nem kapcsolódnak a kapillárisokhoz (a finom, elágazó erekhez, amelyek segítik a véráramlás lassítását), ahogyan azt normális esetben tennék.

Ehelyett az artériák az agy alján lévő vénákba engedik a vért és ez a vér magas nyomáson áramlik. A nagynyomású véráramlás pangásos szívelégtelenséget, magas vérnyomást a tüdő artériáiban (pulmonális hipertónia), az agyszövet sérülését és elvesztését, vagy megnagyobbodott fejet (hidrokefalusz) okozhat.

Az Amerikai Szívgyógyász Szövetség közleménye szerint ez a rendellenesség 60 ezer születésből egyet érint.

A szokásos kezelésre általában a születés után kerül sor, ami az artéria-véna kapcsolatok elzárását jelenti a rendellenességen belül. Ez az eljárás azonban nem mindig képes visszafordítani a szívelégtelenség kialakulását, és néha túl késő lehet ahhoz, hogy megakadályozza a rokkantságot okozó vagy életveszélyes agykárosodást.

A bostoni gyermekkórház és a bostoni Brigham and Women's Hospital orvosai kísérletet indítottak a VOGM korábbi, még a magzat méhben történő kezelésére.

Az új megközelítés során egy méhen belüli műtétet alkalmaznak, amelynek célja az agresszív véráramlás csökkentése. A kísérletben összesen mintegy 20 csecsemő vesz részt, és a nemrég kezelt csecsemő, Denver Coleman volt az első, akin elvégezték az eljárást.

Hat hét elteltével a csecsemő figyelemre rendkívül jól fejlődik, nem kap gyógyszereket, normálisan eszik, hízik, és már otthon van. Az orvosai szerint nincs jele az agyra gyakorolt negatív hatásnak.