Megoldották a brit fókapusztulásokkal kapcsolatos rejtélyt

borjúfóka
A borjúfóka (Phoca vitulina) a világ leggyakoribb fókafaja, amely a Föld északi féltekéjének partközeli vizeit népesíti be
Vágólapra másolva!
Az elmúlt hónapokban egyre növekvő számú, elpusztult borjúfóka mosódott a brit partokra. A szakemberek sokáig értetlenül álltak a jelenség előtt, majd a lakosság segítségét kérték a rejtély megoldásához.
Vágólapra másolva!

Bár a borjúfóka (Phoca vitulina) egyedszáma helyreállt a faj súlyos megfogyatkozásához vezető, az 1980-as években végigsöprő szopornyica járvány után, a problémák nem szűntek meg teljesen. Szakemberek becslése szerint jelenleg mintegy 55 ezer egyed él az Egyesült Királyság partjainál, ami az uniós populáció mintegy 50 százalékát jelenti.

Ez a világ leggyakoribb fókafaja, amely a Föld északi féltekéjének partközeli vizeit népesíti be.

Ahogy arra a kutatók rámutattak, a borjúfókákat gyakran közönséges fókáknak is nevezik, de ez téves elnevezés, mivel partjaink mentén körülbelül 120 ezer nagyobb rokonuk, a kúpos fóka él.

És bár a populáció stabilnak mondható, ám mindkét faj számos elhullott egyedét sodorja a víz a partra.
Az okok felderítésére a tudósok egyfajta finanszírozási alapot hoztak létre, és arra kérik a lakosságot, hogy jelentse az észleléseket épp úgy, ahogyan az elpusztult bálnák esetében is megteszik azt, írja a The Guardian online portál.

A borjúfóka (Phoca vitulina) a világ leggyakoribb fókafaja, amely a Föld északi féltekéjének partközeli vizeit népesíti be Forrás: https://www.theguardian.com/environment/2023/apr/05/specieswatch-mystery-uk-harbour-seal-deaths-british-beaches

A szakembereknek azonban vannak elképzeléseik: feltételezéseik szerint a tápláléklánc csúcsán álló fókák, a halak, tintahalak, rákok és más kagylók fogyasztásából származó vegyi anyagok és műanyagok felhalmozódása miatt pusztulhatnak el.

Az állatok ugyanis gyakran merülnek a mélybe a halak és a tintahalak után, és akár 10 percig is képesek a víz alatt maradni. A borjúfóka naponta 4,5–8,2 kilogrammnyi táplálékot fogyaszt el, amelyet rágás helyett darabokra tép, vagy egyben nyel le.

Jó körülmények között a nőstény fókák akár harminc, a hímek pedig húsz évig is élhetnek, és évente egy kölyköt hoznak világra a nyár közepén. Skócia partjainál szinte mindenütt előfordulnak, de az Egyesült Királyságban a legnagyobb koncentrációjuk a Wash-ban van, ahol apálykor a mocsárréteken születnek az új generáció tagjai, és ahol az anya a fiatalokkal együtt el tud úszni, amikor érkezik a dagály.