Rejtélyes, harmincezer éves mumifikált lényre bukkantak

földimókus
A harmincezer éves mumifikálódott mókus
Vágólapra másolva!
Egy barna, megcsonkított szőrgombócot és karmokat fedeztek fel a tudósok, amiket eleinte képtelenek voltak azonosítani. A röntgenfelvételek azonban kimutatták, hogy a grapefruit méretű csomó valójában egy 30 ezer éves mumifikálódott földimókus a jégkorszakból.
Vágólapra másolva!

A téli álmában pusztulhatott el

A rejtélyes szőrgombócot egy aranyásó találta meg 2018-ban a yukoni Dawson City közelében lévő Klondike aranymezőkön, közölte a Yukon Beringia Interpretive Centre szervezet.

– mondta Grant Zazula, a yukoni kormány paleontológusa a CBC portálnak, amit a ScienceAlert online tudományos portál idéz.

A titokzatos lényt elvitte Jess Heath állatorvoshoz további vizsgálatokra, aki röntgenfelvételeket készített, amelyek kimutatták, hogy

a megfagyott szőrgombóc egy fiatal, összegömbölyödött sarkvidéki földimókus.

A szakember szerint valószínűleg hibernált állapotban, a téli álmában pusztult el, valószínűleg az első évében.

A harmincezer éves mumifikálódott mókus Forrás: Yukon Government

– magyarázta Heath. – Igazán lenyűgözött, hogy valaki felismerte, hogy mi is lehetett ez a szőrcsomó, hiszen kívülről pont úgy néz ki, mint egy barna paca, vagy mint egy barna kő.

A Yukon Klondike aranylelőhelyeit a jégkorszak óta permafroszt, azaz fagyott talaj borítja. Ez teszi azonban a területet tökéletessé az akkoriban elpusztult élőlények (és azok szőrének, körmének és minden másnak) megőrzésére.

Az itt dolgozó aranybányászok korábban találtak már itt mumifikálódott farkaskölyököt és egy kifogástalanul megőrzött mamutbébit is.

A tudósok úgy vélik, hogy az ehhez hasonló felfedezések várhatóan egyre gyakoribbak lesznek, ahogy a globális hőmérséklet tovább emelkedik az olyan hőt megkötő gázok emberi kibocsátása miatt, mint a szén-dioxid és a metán. Mindez a permafroszt felolvadását okozza, ami mindent felszínre hozhat a mumifikálódott élőlényektől kezdve a vírusokig és lépfene lerakódásokig.

Tökéletes állapotban őrződött meg

Ezt a földimókust a Tr'ondëk Hwëch'in nép hagyományos területén fedezték fel. Kutatók szerint ugyanarról a sarkvidéki mókusfajról van szó, amely ma is ott él a Yukon egész területén.

Ezek az állatok inkább hasonlítanak a erdei mormotára, mint a fán élő mókusokra és a föld alatt raknak fészket, hogy téli álmot aludjanak.

Számos ilyen fészek megmaradt a jégkorszak óta, tehát gyakori leletnek számít. Egy teljes mókuscsontváz azonban igencsak ritka.

– magyarázta Zazula. – Ez az élmény azonnal életre keltette ezt a több tízezer éves élőlényt.

A röntgenfelvételek egy jól megőrzött mókuscsontvázat tártak fel Forrás: Yukon Government

Hozzátette: néhány ember rendkívül izgatott lesz, amikor rátalál egy óriási gyapjas mamut lábára, nagy méretű agyarára vagy koponyájára, számára azonban az északi-sarki mókuskövületek, a fészkek és most ez a mumifikált mókus a „legmenőbb dolog", amit eddig felfedeztek. Elárulta, hogy „most ez a kedvence".

A Yukon Beringia Interpretive Center fotókat is közzétett a mókusmúmiáról és az állatról készült röntgenfelvételről, majd bejelentette, hogy a példány hamarosan látható lesz.

Úgy fogalmaztak: „elképesztő belegondolni, hogy ez a kis fickó több ezer évvel ezelőtt a Yukon környékén rohangált".