Az északi elefántfóka a mélyben alszik, hogy elkerülje a ragadozókat

elefántfóka
Az elefántfókákról ismert, hogy hosszú ideig alszanak amikor a szárazföldön vannak.
Vágólapra másolva!
Az északi elefántfóka alszik, miközben több száz métert sodródik a tenger felszíne alatt - olyam mélységben, ahol a ragadozói általában nem ólálkodnak.  Az amerikai kutatók a felfedezést a Science magazinban publikálták.- írja a BBC tudomány rovata.
Vágólapra másolva!

Amerikai kutatók nyomon követték az állatokat, rögzítve agyi aktivitásukat míközben a fókák több ezer kilométert úsztak.

Az emlősök, amelyek elérik a 760 méter mélységet, naponta csak 2 órát alszanak abban az állapotban, amit úgy hívnak: szundikálásszerű alvó merülés.

A Kaliforniai Santa Cruz Egyetem kutatója Jessica Kendall-Bar és kollégái kifejlesztettek egy nem invazív ragadós címkét, hogy nyomon kövessék és szimultán megfigyeljék a vad északi elefántfókák agyi aktivitását Kalifornia partjainál.

Nyolc vad emlőst követtek táplálékszertő útjaikon, amelyek körülbelül 7 hónapig tartottak és több, mint 10 kilométert fogott át. Rögzítették az állatok agyi aktivitását, pulzusát, mozgását és testhelyzetét.

Ritika Mukherji az Oxfori Egyetem munkatársa azt mondta, a fókák viselkedésének és fiziológiájának sok éven át tartó tanulmányozásával kifejlesztettek egy alvási hullámprofilt. Ez megmutatta, hogy több mint 300 méter mélységben a fókák elaludtak és leszálltak oda, amit a tudósok úgy hívnak alvási spirálok, körülbelül 20 percre egyhuzamban. Mukherji azt mondta, úgy néznek ki, mint a hulló levelek.

Az elefántfókákról ismert, hogy hosszú ideig alszanak amikor a szárazföldön vannak. Forrás: https://www.bbc.com/news/science-environment-65338500

Terrie Williams a vezető kutató, a Kaliforniai Santa Cruz Egyetem professzora azt mondta a BBC-nek, hogy nagyon rendkívülinek találja, hogy mindegyik emlős elaludt, miközben több száz métert sodródott a vízfelszín alatt.

Ez nem éber alvás, hanem valódi paralitikus, mélyalvás, mint amikor az ember horkol. Rendkívüli, hogy a fókák agya megbízhatóan felkelti őket mielőtt elfogyna az oxigén.

Azt mondja, képzeljük el, hogy egy medence fenekén ébredünk fel - végig fut az ember hátán a hideg.

A tudósok azt mondják, hogy tanulmányuk felvázolta a fókák szundikálás térképét - ami azt sugallja, hogy az alvási területek ugyanolyan fontosak lehetnek a fókák számára, mint az aktív vadászó területek.

Mukherji az mondta, ez megmutatja nekünk, hogy néz ki a fókák világa és segít megérteni mit és mikor tesznek, így megtudhatjuk, hogy kerüljük el, hogy az útjukba kerüljünk.

(Forrás: BBC News: https://www.bbc.com/)