Mutáns disznók inváziója sújtja Amerika egyes részeit

vaddisznó
Vágólapra másolva!
Mutáns malacok szállják meg az amerikai városokat, és a feldühödött helyiek nem tudnak ez ellen mit tenni. A mutáns malacok a házisertések és a helyi vaddisznók közötti véletlen kereszteződés eredménye, és mostanra az Egyesült Államok több kisvárosát is ellepték.
Vágólapra másolva!

Az utóbbi néhány évben a mutáns malacok Kanadából átmentek az Egyesült Államokba, Észak-Dakota területeire - írja a Daily Star.

Ezen a részen nem nagyon van határellenőrzés, kerítés, így a vadak gond nálkül kelnek át.

Mostanra az állatok már olyan ütemben jelentek meg az Egyesült Államokban, hogy az olyan városok helyi közösségeit, mint Neche - amelynek mindössze 344 lakosa van -, Leroy és Walhalla a vadállatok inváziója sújtja.

A mutáns malacok a házisertések és a helyi vaddisznók közötti véletlen kereszteződés eredménye

- nagyobbak vaddisznóknál.

A US103.3 helyi híradó szerint a vaddisznók kilövése valójában illegális a környéken, kivéve, ha valaki a saját tulajdonát vagy állatállományát védi. Ezért az állatok megjelenése inkább csak kellemetlenséget okoz, mint veszélyt, hiszen kilőhetők.

Dr. Ryan Brook kutató elmondta: "A vaddisznók bármit megesznek:

Az emberek azt gondolták, hogy ezek a malacok nagyon jó vadász célpontok lesznek, de mára világossá vált, hogy veszélyeztetik a fehérfarkú szarvasokat, a jávorszarvasokat és különösen a vízimadarakat. Nem is beszélve a terméskárokról."

"A hátrányok felülmúlják a vaddisznók vadászható fajként való esetleges előnyeit."

"A legmegdöbbentőbb tény az, hogy ezek a mutáns malacok képesek ilyen hideg éghajlathoz alkalmazkodni."

A malacok élőhelye körülbelül 620 ezer négyzetmérföld volt Kanadában - közvetlenül a határon -, de ez mostanra az Egyesült Államok szomszédos részeire is kiterjedt.

Az első észlelések Kanadában az 1980-as évek elejére nyúlnak vissza, de az USA-ban csak az elmúlt évtizedben kezdődött meg az inváziójuk.