Csillagászati bravúr: kolosszális bővített térképet tettek közzé az univerzumról

Az arizónai Kitt Peak teleszkóp fontos szerepet játszik a Dark Energy Spectroscopic Instrument (DESI) Legacy Imaging Survey programban
Vágólapra másolva!
Az univerzum valaha készült legnagyobb kétdimenziós térképe most még nagyobb lett. Egy "kolosszális" frissítésnek köszönhetően az ambiciózus projekt, amelynek célja a fejünk fölötti hatalmas éjszakai égbolt feltérképezése, most már több mint egymilliárd galaxist tartalmaz.
Vágólapra másolva!

A cél az, hogy a csillagászok jobban megértsék az univerzum felépítését, ami segíthet a sötét anyag és a sötét energia rejtélyes tulajdonságainak megfejtésében.

A leghalványabb és legtávolabbi galaxisokról is átfogó térképek készítése elősegíti ezt a törekvést, ezért is olyan fontos a Sötét Energia Spektroszkópiai Műszer (DESI) Legacy Imaging Survey tizedik adatközlése.

Az arizónai Kitt Peak teleszkóp fontos szerepet játszik a Dark Energy Spectroscopic Instrument (DESI) Legacy Imaging Survey programban Forrás: P. MARENFELD & NOAO/AURA/NSF

A csillagászok végső soron pontosan fel akarják térképezni a világegyetem tágulási történetét az elmúlt 12 milliárd év során.

Az univerzum 2D térképe most még nagyobb lett Forrás: Dark Energy Spectroscopic Instrument (DESI) Legacy Imaging Survey