Ókori királyi sumér palotát és templomot tártak fel

Girsu projekt
Az úgynevezett Girsu-Projekt régészei egy királyi sumér palota és templomegyüttes maradványait tárták fel Girsu ősi városában, az iraki Dhi Quar kormányzóságban
Vágólapra másolva!
Az úgynevezett Girsu-Projekt régészei egy királyi sumér palota és templomegyüttes maradványait tárták fel Girsu ősi városában, az iraki Dhi Quar kormányzóságban.
Vágólapra másolva!

Ahogy arra a szakemberek emlékeztetnek, Girsu sumér város volt, az egyik legkorábbi ismert civilizáció a történelmi Dél-Mezopotámia területén. A település a kora dinasztikus korszakból (időszámításunk előtt 2900-2335) származik, a Lagash Királyság fővárosaként, majd az úgynevezett Ur III. korszak (időszámításunk előtt 2112-2004) alatt jelentős közigazgatási központként jelent meg.

Girsu-t csak a 19. században fedezték fel; az első ásatásokat Ernest de Sarzec francia régész végezte az 1880-as években.

Ezek a korai munkálatok tárták fel a híres Keselyűk Sztéléjét (ami a legkorábbi ismert háborús emlékmű), amely a IIIb. kora dinasztikus időszakból (időszámításunk előtt 2600-2350) származik, és Eannatum lagasi király győzelméről emlékezik meg, amelyet Umma királya, Ush felett aratott.

A régészek szerint a lelőhely két nagy halomból áll, amelyek közül az egyik 15 méter magasan emelkedik a síkság fölé, a másik pedig 17 méter magas.

Az úgynevezett Girsu-Projekt régészei egy királyi sumér palota és templomegyüttes maradványait tárták fel Girsu ősi városában, az iraki Dhi Quar kormányzóságban Forrás: British Museum

Az évszázadok során Girsu megsérült a 19. és 20. században végzett rossz ásatási szabványok miatt, valamint az illegális ásatások következtében, amikor a feketepiacon eladható műtárgyakat kerestek itt.

A Girsu-Project 2021-ben készült tanulmánya – amely a British Múzeum és az iraki Állami Régiségek és Örökségvédelmi Hivatal (SBAH) közös kezdeményezése – távérzékelést alkalmazott az úgynevezett Girsu-zónán belül, a Tablet Hill (magyarul Tábladomb) néven kijelölt területen.

A vizsgálat során a szakemberek egy hatalmas, érintetlen építészeti maradványokból álló komplexumot tártak fel, amelyek egy vályogtéglából épült palotát, valamint több mint 200 ősi ékírásos táblát rejtettek, amelyek közigazgatási feljegyzéseket is tartalmaznak.

A régészek felfedezték a nagy sumér isten, Ningirszu (akiről a város a nevét kapta) fő szentélyét is, amely az Urukug-nak nevezett szent kerületben található. A szentély neve Eninnu (Fehér Mennydörgésmadár), amit feltehetően Mezopotámia egyik legfontosabb templomaként tisztelhettek.

– mondta Dr. Hartwig Fischer, a British Museum igazgatója a HeritageDaily online tudományos portálnak. – Egyaránt fényt deríthet a múltra és információt nyújthat a jövő számára.

A British Múzeum által vezetett és a Getty által finanszírozott Girsu-projekt a múzeum Irak-programjának örökségére épül, amelyet 2015-ben dolgoztak ki, és amelyet először a brit kormány finanszírozott, válaszul a Daesh (vagy Iszlám Állam) által Irakban és Szíriában lerombolt örökségi helyszínekre. A Girsu-Projekt elsősorban a korai ásatások és a modernkori fosztogatások által okozott károkkal foglalkozik.