Ez az étrend segíthet a depresszió tüneteinek enyhítésében

zöldség, növényi étrend
A szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentése érdekében az embereknek több zöldséget, dióféléket, teljes kiőrlésű gabonát, gyümölcsöt, hüvelyeseket és kevesebb állati eredetű ételt kellene fogyasztanunk
Vágólapra másolva!
Egy fiatal férfiakra összpontosító tanulmányban azt találták, hogy a mediterrán étrendre való áttérés jelentősen javítja a depresszió tüneteit. A kutatókat az is meglepte, hogy a résztvevők mennyire voltak hajlandóak kipróbálni egy új étrendet.
Vágólapra másolva!

A depresszió gyakori és még mindig kevéssé ismert állapot, amely világszerte a felnőttek mintegy 5 százalékát, azaz mintegy 300 millió embert érint. A depresszió kezelésére szolgáló módszerek még mindig nem tökéletesek, ezért a Sydneyi Műszaki Egyetem tudóscsoportja azt szerette volna kideríteni, hogy az étrendi beavatkozások hatással lehetnek-e a betegség tüneteire. Ahogy arra emlékeztettek,

a folyamatos rossz hangulat vagy szomorúság a depresszió egyik legfontosabb tünete.

Bár a depresszió klinikai állapot, az egészséges táplálkozásról kiderült, hogy javítja a mentális állapotot, ami viszont pozitív hatással van a betegségre. A legújabb kutatások azt is megállapították, hogy a bélrendszerünkben lévő baktériumok kapcsolatban állnak a mentális egészségünkkel, és a jó étrend kedvez az úgynevezett jó bélbaktériumoknak.

A mediterrán étrend megóv a túlevéstől, és kifejezetten jótékony hatással van a szervezetre Forrás: Tumbrl

– mondta Jessica Bayes, az új tanulmány vezető kutatója a ZME Science online tudományos portálnak. – A szerotonint, mint a boldogságérzetünket segítő kémiai anyagot például mintegy 90 százalékát a bélben a bélmikrobáink állítják elő.

Hozzátette: egyre több a bizonyíték arra, hogy ezek a mikrobák képesek kommunikálni az agyunkkal az úgynevezett „bél-agy tengelyen" keresztül.

A tudósok szerint azonban ahhoz, hogy jótékony mikrobáink legyenek, rostokkal kell táplálnunk őket, amelyeket a hüvelyesekben, gyümölcsökben és zöldségekben találhatunk meg.

A kutatócsoport tehát egy 12 hetes, 72 résztvevővel végzett, randomizált kontrollvizsgálatban figyelte meg az önkénteseket, hogy kiderítse, vajon az egyik legegészségesebb diétatípusként emlegetett mediterrán étrendre való áttérésnek van-e pozitív hatása.

– mutatott rá Bayes. – A mediterrán diétára kijelöltek egy táplálkozási szakember irányítása mellett, rövid időn belül jelentősen megváltoztatták az eredeti étrendjüket.

A szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentése érdekében az embereknek több zöldséget, dióféléket, teljes kiőrlésű gabonát, gyümölcsöt, hüvelyeseket és kevesebb állati eredetű ételt kellene fogyasztanunk Forrás: Anna Pelzer

Az étrend lényege, hogy kevesebb feldolgozott élelmiszert, cukrot és vörös húst, és több gyümölcsöt, zöldséget és egészséges gabonafélét fogyasszunk. Ez a fajta táplálkozás jótékony hatással van a bélbaktériumokra, és összefüggésbe hozták a jobb szív- és érrendszeri egészséggel és az alacsonyabb testtömeggel is.

Az eredmények végül azt mutatták, hogy a mediterrán étrend segíthet csökkenteni a depressziós tüneteket.

A szakemberek azonban figyelmeztetnek, hogy a következtetéseket nem szabad más demográfiai csoportokra kiterjeszteni csak ennek a munkának az alapján. A kutatócsoport emellett azt is hangsúlyozta, hogy szinte minden résztvevő a programban maradt, és sokan a vizsgálat befejezése után is szívesen folytatták ezt a fajta a diétát.