Valódi szenzáció: vírusevő lényeket találtak

Marburg, Vírus, mikroszkóp, mikroszkópikus, illusztráció
Marburg virus particles Colorized scanning electron micrograph of Marburg virus particles (yellow) both budding and attached to the surface of infected VERO E6 cells (blue). Image captured and color-enhanced at the NIAID Integrated Research Facility in Fort Detrick, Maryland. Credit: NIAID. (Photo by IMAGE POINT FR / NIH / NIAID / BSIP via AFP)
Vágólapra másolva!
Célzottan vírusokkal táplálkozó édesvízi planktonra bukkantak a tudósok. Ilyen típusú lényt még nem láttak korábban.
Vágólapra másolva!

A Nebraskai Egyetem mikrobiológusai szerint két planktonnemzetség – a Halteria és a Paramecium – kizárólag vírusokkal táplálkozik, a belőlük nyert energiából tartja fenn magát és szaporodik.

Az egyik kutató, John DeLong szerint a felfedezés ugyan szokatlannak tűnhet, de a vírusok bővelkednek a tápanyagokban, többek között nukleinsavat, nitrogént, foszfort tartalmaznak.

Illusztráció Forrás: Getty Images/iStockphoto/Hazemmkamal

DeLong és kutatócsoportja a Halteria nemzetség két csoportját vizsgálta: az egyiket nem etették, a másikat ellenben klorovírusokkal (algákat fertőző kórokozók) táplálták.

Azt találták, hogy az utóbbi csoport a vírusok elfogyasztásával gyarapodni tudott.

Az említett organizmusok mellett nem kizárt, hogy számos más, elsődlegesen vírusokat evő élőlényt, ún. viruvoreket fognak találni a jövőben. Amennyiben a vírusevés ennyire elterjedt, az a szénkörforgás újragondolására ösztökélheti a tudományt.