Elképesztő méretű óriáspolipot fogtak halászok – videó

óriáspolip
A hatalmas fejlábú a fogókarjaival teljesen körbe fogta a rákokkal teli varsát
Vágólapra másolva!
Rákászni indult egy baráti társaság a kanadai Vancouver-sziget vizein, de a garnélarákokon kívül valami más olyat is kifogtak, amire senki sem számított.
Vágólapra másolva!

Előre dörzsölték a tenyerüket, majd jött a nem várt meglepetés

A Vancouver-szigetről származó Brooke Sattar a barátaival együtt rákászásra futott ki hajójával a Csendes-óceánra. Az Alberni-öböl közelében már korábban mélybe eresztett rákcsapda kiemelésekor azt tapasztalták, hogy a varsa a szokottnál is jóval nehezebben emelkedik a felszín felé.

A társaság a nagy súlyt a bőséges zsákmánynak tudta be, és ezért izgatottan várták, hogy végre felbukkanjon a reményeik szerint garnélákkal zsúfolt varsa. Amikor a rákcsapda a felszín közelébe ért, megdöbbenve látták, hogy valami óriási mélyvörös színű lény tapadt rá a varsára.

A hatalmas fejlábú a fogókarjaival teljesen körbe fogta a rákokkal teli varsát Forrás: Brooke Sattar

Mint kiderült, egy hatalmas csendes-óceáni óriáspolip fonta karjaival körbe a méretes rákcsapdát. A méretes ragadozót a varsában szorongó rákok vonzották a csapdához,

amit még akkor sem volt hajlandó elengedni amikor a daru már kiemelte a vízből.

Sattarnak sikerült ezt megörökítenie kamerával, miután elővette a telefonját, hogy rögzítse a nem mindennapi fogást, amit a lentebb beágyazott videón láthatunk.

@brookesirah Today’s catch caught us! The octopus held on for a bit then let go and swam back down. Coolest signt i’ve seen! #pacificoctopus♬ original sound - brookesattar

A Global News-nak nyilatkozva Sattar a következőket mondta a különleges kaladjukról: „Egy nagy polipot húztunk fel. Kitartott vagy két-három percig, aztán elengedte a csapdát és elúszott." Azt is hozzátette, hogy a látványtól megdöbbenve számára sokkal hosszabbnak tűnt a ténylegesnél az óriáspolippal történt váratlan találkozás.

Megdöbbentek a látványtól Forrás: Brooke Sattar/TikTok

Brooke Sattar úgy döntött, hogy megosztja videóját az interneten, amit azóta több mint 40 millióan nézték meg.

Akár kilenc méter hosszúra is megnőhet a polipok leviatánja

A nyolckarú polipok rendjébe (Octopoda) tartozó csendes-óceáni óriáspolip (Enteroctopus dofleini) csoportjának legméretesebb faja. A kifejlett példányok átlagos testhossza öt méter körüli,

de egyes különösen méretes egyedeik hossza meghaladhatja a kilenc métert is.

Az óriáspolip testtömege jellemzően 50 és 60 kilogramm között mozog, az eddig ismert legnagyobb rekorder súlya 272 kilogrammot nyomott.

Az óriáspolip rendkívül intelligens és nagy erejű állat Forrás: Flickr

Az óriáspolip kizárólag a Csendes-óceán északkeleti térségében honos; elterjedési területe Japántól és Kamcsatkától kezdve Alaszkán át Kaliforniáig húzódik. Magányosan él, a nagyobb példányok a mélyebb vizeket preferálják. Az óriáspolip falánk ragadozó, tápláléka főleg más puhatestűekből és rákokból áll, de időnként zsákmányol halakat, sőt, cápákat is képes elejteni.

Az óráspolip minden egyes fogókarján 280 tapadókorong található Forrás: The Yomiuri Shimbun/Yomiuri/Koichi Nakamura

Az áldozatait lesből támadja meg, zsákmányát a karjaival megragadva tuszkolja a szájához, amit a borotvaéles, a papagájéra emlékeztető csőrével aprít fel.

Az óriáspolip harapása mérgező.

A hatalmas fejlábú csőre játszi könnyedséggel feltöri a rákok páncélját, és a kagylók, csigák héját is. Más nyolckarú polipokhoz hasonlóan az óriáspolip is rendkívül széles skálán képes testszíne változtatására, ami lehetővé teszi számára, hogy tökéletesen beleolvadjon a környezetébe.

A nagyobb példányok a mélyebb vizeke preferálják Forrás: Origo

Az óriáspolip nagyon intelligens, problémamegoldó képességekkel rendelkező fejlábú.

Az emberre való veszélyességéről megoszlanak a vélemények.

Előfordult olyan eset, amikor az óriáspolip -valószínűleg kíváncsiságból – ráfonódott egy búvárra, aki csak hallatlan szerencsével tudott kiszabadulni az óriás „öleléséből". Más nyolckarú polipokhoz hasonlóan az óriáspolipnak is viszonylag rövid az életciklusa, 3-4, legfeljebb öt évig él.

(Forrás: Unilad.com)