Fantasztikus felfedezés: kiderült, hogy lehet megölni a rákos sejteket

őssejt laboratórium Pipetting sample Biotechnology biomedical biochemical STEM analysis biochemistry BIOLOGY biomedicine pipette pipetting multi WELL PLATE cell research CHEMISTRY CANCER pharmaceutical experiment genetics medical
Ígéretes lehet az őssejt-terápia a COVID-19 tüdőgyulladás kezelésében
Vágólapra másolva!
Olyan nanorészecskéket dolgoztak ki a Pittsburgh-i Egyetemen, amelyek jelentősen összezsugorítják a kísérleti daganatokat azáltal, hogy bennük felhalmozódva egyszerre bocsátanak ki klasszikus kemoterápiás szereket és egy új immunterápiás szert.
Vágólapra másolva!

A Nature Nanotechnology szakfolyóiratban bemutatott új immunterápiás megközelítés egy olyan gén kifejeződését csendesíti, amelyről a tudósok korábban kiderítették, hogy segít a daganatoknak megszökni az immunrendszer támadásai elől. Ezt jól ismert kemoterápiás szerekkel kombinálva, és az egészet apró nanorészecskékbe csomagolva a kutatók látványos hatást értek el a kísérleti egerekben növekvő vastagbél- és hasnyálmirigyrákokon.

– hangsúlyozta Song Li, a Pittsburghi Egyetem gyógyszerészeti karának tanára, az egyetemi klinika részeként működő Hillman Cancer Center kutatója és a cikk vezető szerzője. – Főleg azért tartom izgalmasnak ezt a munkát, mert a laboratóriumi kutatástól a betegágy irányába mutat. Még nem tudjuk ugyan, hogy a megközelítésünk emberi páciensekben is működik-e majd, de eredményeink alapján jelentős gyógyítási potenciált remélünk tőle."

A kemoterápia mindmáig a daganatok kezelésének egyik alappillére, de egyes tumorsejteket életben hagyhat, amelyekből azután visszatér a daganat. A tumorsejtek túlélésének egyik közreműködője a foszfatidilszerin (phosphatidylserine, PS) nevű lipid, amely alapesetben a daganatsejtek sejthártyájának belső rétegében tartózkodik, de a kemoterápiás kezelés hatására a külső rétegbe kerülhet. A felszínen a PS ún. immunszuppresszánsként, vagyis az immunrendszer sejtjeit fékező jelzésként működik, így megvédi a megmaradó daganatsejteket az immunsejtek támadásától.

A kutatók korábban azt találták, hogy a fluorouracil és oxaliplatin nevű kemoterápiás szerekkel való kezelés (FuOXP) növelte a daganatsejtekben a PS sejthártyabeli eloszlását szabályozó Xkr8 fehérje szintjét. Ennek az alapján észszerűnek tűnt a feltételezés, hogy az Xkr8 termelésének gátlása megakadályozhatja a PS sejtfelszínre terelését, ami utat nyithat az immunsejteknek a kemoterápiát túlélő daganatsejtek összetakarításához.

Illusztráció Forrás: Science Photo Library via AFP/TEK IMAGE/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Tek Image/Science Photo Library

Szintén a Pittsburgh-i Egyetemről Yi-Nan Gong immunológus ettől függetlenül publikált egy másik cikket a Cell Reports-ban, amely szintén arra a következtetésre jut, hogy az Xkr8 terápiás célzása serkentheti a tumorellenes immunválaszt.

Li és kutatócsoportja olyan rövid nukleinsav-szeleteket, ún. rövid interferáló RNS-eket (siRNS-eket) tervezett, amelyek elnyomják egy kiválasztott fehérje – esetükben az Xkr8 – termelését. Miután az siRNS-t és a FuOXP-t sikeresen összecsomagolták a nanorészecskékbe, a következő feladat az volt, hogy eljuttassák a részecskéket a daganatba. A nanorészecskék rendszerint túl nagyok ahhoz, hogy az egészséges szöveteket ellátó ép erek falán átlépjenek, de a daganatokat gyakran szabálytalan, szivárgó erek szövik át, és a nanorészecskék ezek lyukain átjutva elérhetik a daganatsejteket. Ez a daganatcélzó eljárás ugyanakkor korlátozott értékű, mert sok emberi daganatban az érfalak rései nem elég nagyok ahhoz, hogy átengedjék a nanorészecskéket.

„Mi olyan mechanizmust akartunk kifejleszteni, melynek révén a nanorészecskék az ép erek falain is átszállíthatják rakományukat, épp ahogyan egy komp szállítja az utasokat a folyó egyik partjáról a másikra" – magyarázza Li. Hogy e molekuláris kompok betöltsék feladatukat, a kutatók kondroitin-szulfáttal és polietilén-glikollal fedték be a felszínüket. Ezek a vegyületek segítik a nanorészecskéket abban, hogy a daganatba belépjenek, viszont az egészséges szöveteket elkerüljék, mert olyan receptorokhoz kötődnek, amelyek mind a daganat ereinek falán, mind a daganatsejteken előfordulnak. Ezen túlmenően a borítás meg is hosszabbítja a nanorészecskék életidejét a vérben.

Forrás: Afp

Egerekbe fecskendezve a nanorészecskék mintegy 10 százaléka jutott el a daganatba, ami számottevő előrelépést jelent a legtöbb eddigi nanohordozóhoz képest: a mostanáig közölt irodalmi adatok elemzése szerint a nanorészecskék teljes dózisának átlagosan mindössze 0.7%-a szokta elérni a célpontját.

A két fronton támadó nanorészecskék drámai mértékben csökkentették az immungátló PS sejtfelszíni megjelenését azokhoz a nanorészecskékhez képest, amelyek csak FuOXP-t hordoztak.

A kutatók ezt követően vastagbél- és hasnyálmirigyrák egérmodelljein tesztelték az új célbajuttatási eljárást. A FuOXP-t és siRNS-t kombináltan tartalmazó nanorészecskékkel kezelt egerekre a placebóval, illetve csak FuOXP-tartalmú nanorészecskékkel kezeltekhez képest kedvezőbb daganat-mikrokörnyezet volt jellemző, amely több rákellenes ölő T-sejtet és kevesebb immungátló regulátoros T-sejtet tartalmazott. Ennek eredményeképp a siRNS-FuOXP nanorészecskét kapott egerekben a daganatok drámai zsugorodást mutattak az egyféle terápiával kezelt egerekhez viszonyítva.

Li kiemelte: a tanulmány nyomán kijelenthető az is, hogy komoly potenciál rejlik a FuOXP-siRNS nanorészecskék és a checkpoint-gátlóknak nevezett immunterápiás szerek vegyítésében. A PD-1 és a hozzá hasonló immunellenőrzési pontok (checkpointok) fékezik az immunrendszert, így ezek gátlószerei felszabadítják az immunsejteket az elnyomás alól és harcba lendítik őket a daganattal szemben. A kutatók azt figyelték meg, hogy a FuOXP nanorészecskék – siRNS-sel vagy anélkül – növelték a PD-1 kifejeződését. Ám amikor ezzel egyidejűleg egy PD-1-gátló gyógyszert is adtak, e hármas kombinációval ugrásszerű javulást értek el a tumornövekedés lassítása és az állatok túlélésének meghosszabbítása terén.

Mivel eredményeiket mielőbb szeretnék a humán gyógyászati gyakorlatba átültetni, Li és munkatársai most további kísérletekkel igazolják az eddigi megfigyeléseket, és még alaposabban értékelik a lehetséges mellékhatásokat.