Ölhet az alacsony libidó

szex, std
Még mindig nem elég körültekintőek a fiatalok a szexben
Vágólapra másolva!
Összefüggést találtak a szexuális vágy hiánya és a halálozás kockázatának növekedése között japán férfiak körében.
Vágólapra másolva!

A Jamagata Egyetem új kutatásában 20 969 ember (8558 férfi és 12 411 nő) adatait elemezték. Az alanyok olyan 40 év felettiek voltak, akik évente egészségügyi szűrővizsgálatokon vettek részt Jamagata prefektúrában. A vizsgálatok során felmérték a résztvevők szexuális érdeklődésének szintjét, valamint a rák, a szív- és érrendszeri gondok és más betegségek miatt bekövetkező halálozás kockázatát.

Összességében azt találták, hogy férfiaknál a szexuális vágy hiánya szignifikánsan megnövelte a halálozás kockázatát.

Ez a megállapítás akkor is igaz volt, amikor figyelembe vették az életkort, a cukorbetegséget, a magas vérnyomást, a diszlipidémiát, a dohányzást, az alkoholfogyasztást, a testtömegindexet, az iskolázottságot, a családi állapotot, a nevetés gyakoriságát és a szorongást is.

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Christophe Gateau

Érdekesség, hogy a férfiakkal szemben a nőknél nem találtak ilyen jellegű összefüggést, vagyis ha a nőknek alacsony a libidójuk, egyáltalán nem biztos, hogy korábban meg fognak halni.

Egyelőre nem tudni, hogy férfiaknál miért létezhet ez az összefüggés. Elképzelhető, hogy esetükben a szexuális vágy hiányát az egészségtelen életmód okozza, vagyis életvitelük miatt gyulladás van a szervezetükben, immunrendszerük gyengébb és idegrendszerükkel is problémák lehetnek, ami fogékonyabbá teszi az érintetteket a betegségekkel szemben. Köztudott, hogy a mentális problémák, például a depresszió is hatással lehet az emberek libidójára, és összefüggésbe hozható a halálozással.