Titkon csokoládét készítettek a maják ebben az edényben

edény, maja, csokoládé
És bár az eszközön nem volt kifolyócső, a régészek arra következtettek, hogy az edényből nagy valószínűséggel csokoládét fogyasztottak
Vágólapra másolva!
A régészek egy maják által használt, valószínűleg csokoládé készítésére használt edényt találtak a Playa del Carmen tengerparti üdülőhely közelében, a mexikói Yucatánban. Az Országos Antropológiai és Történeti Intézet (INAH) kutatói meglepődtek, amikor a kezükbe vették a tizenhárom centiméteres eszközt.
Vágólapra másolva!

Az edény részben víz alá került az elmúlt időszakban, mert az esős évszak az egész barlangot elárasztotta, így a tál az ez által lerakott puha üledékbe merült.

– mondta Antonio Reyes régész a HeritageDaily online tudományos portálnak. – Úgy tűnik, hogy a díszítés egy tökhöz hasonló, fitomorf, tehát gyümölcshöz hasonló képet ad.

Az edény a késő preklasszikus korból származik, amely időszámításunk előtt 300-tól időszámításunk szerint 250-ig tartott. És bár az eszközön nem volt kifolyócső, a régészek arra következtettek, hogy az edényből nagy valószínűséggel csokoládét fogyasztottak.

És bár az eszközön nem volt kifolyócső, a régészek arra következtettek, hogy az edényből nagy valószínűséggel csokoládét fogyasztottak Forrás: INAH

A maja csokoládét forró, folyékony italként fogyasztották és úgy fűszerezték, hogy a pörkölt kakaómag pasztát egy italba keverték vízzel, chilipaprikával és kukoricaliszttel, majd a keveréket többször átöntötték edényből-edénybe, amíg a tetejét sűrű hab nem fedte.

Az így kapott csokoládé italt hivatalos szertartásokon és vallási rituálékon, temetési felajánlásokként, tisztelgésként és gyógyászati célokra használták.

A szakemberek most azt tervezik, hogy a száraz évszakban visszatérnek a barlangba, hogy szisztematikus vizsgálatot végezzenek.