Melyik a drágább: a fehér vagy a barna tojás?

Vágólapra másolva!
A barna tojás drágább, mint a fehér. De nem azért, mert egészségesebb lenne a másiknál, vagy magasabb lenne a tápértéke, hanem azért, mert a barna tojást tojó tyúkok tartása nehezebb és drágább az etetésük.
Vágólapra másolva!

Vannak olyan országok, például az Egyesült Államok, ahol a barna tojás drágább, mint a fehér, és a vásárlók értetlenül állnak a boltok polcai előtt, mert nem értik, hogy mi ennek az oka.

A válasz nem a tojásban keresendő, egyik színű sem egészségesebb, természetesebb vagy puccosabb a másiknál. Egyszerűen arról van szó, hogy a barna tojást tojó tyúkokat nehezebb nevelni és drágább etetni.

A tojás íze és előállításának költsége attól függ, hogy mivel és milyen mennyiségű táppal etetik a tyúkokat. A barna tojást tojó tyúkok pedig általában többet esznek.

A tojások természetesen nem csak barnák vagy fehérek, a tyúk fajtájától függően lehetnek mindenféle színűek, akár kékek és zöldek is.

A fogyasztók azonban valamilyen okból azt hiszik, hogy a barna tojás egészségesebb, de ez nem így van.

A New York államban található Norwichban működő Sova Farms nyolc dollárért (2900 forintért) árulja a nagy méretű barna tojás tucatját, de az organikus, szabad tartású tyúktól származó barna tojás bolti ára elérheti a tíz dollárt (3600 forintot) is. A hagyományos barna tojás ennél olcsóbb, 4,5–6 dollárba kerül (1630-2170 forint).

Egy tucat fehér tojás ára ehhez képest 2,5 dollár (kb. 900 forint) körül járt május elején – egy éve még csak 1,5 dollár (kb. 540 forint) volt.

fehér és barna tojás, fehérésbarnatojás
A fogyasztók valamilyen okból azt hiszik, hogy a barna tojás egészségesebb, de ez nem így van - az árukban viszont jelentős eltérések vannak
Fotó: picture alliance via Getty Images/Fernando Gutierrez-Juarez

Az amerikai fogyasztók számára azonban az ár kevésbé számít, ha tojásról van szó - írja a Világgazdaság. Phil Lempert, a SuperMarket.Guru.com elemzője és szerkesztője megbecsülte, mennyivel hajlandók többet költeni a barna tojásra. Ha egymás mellett van a polcon a barna és a fehér tojás, akkor átlagosan 10-20 százalékkal hajlandók többet fizetni az előbbiért, függetlenül attól, hogy szabad tartású vagy organikus-e.

A tojás ára – bármilyen színű legyen is – jelentősen mozog a kereslet függvényében. 

Vannak rövid távú szezonális események, mint például a húsvét, majd ősszel szintén megnő a kereslet a tojások iránt az ünnepekhez kapcsolódó tevékenységek, például a sütés miatt.

A tojások árát más tényezők is befolyásolják, például a takarmányok ára.

Másrészt viszont a madárinfluenza miatt a tojás ára a tavalyihoz képest magas maradhat, ha a termelők nem tudják kielégíteni a keresletet, mert betegség miatt el kell pusztítaniuk a csirkeállomány egy részét.