A rákba halt bele a világ első ismert, várandós egyiptomi múmiája

múmia, várandós, mumifikálódott
Az egyiptomi múmia, és a mumifikálódott magzata jól látszik
Vágólapra másolva!
A tudósok már évek óta azon fáradoznak, hogy kiderítsék a „Rejtélyes Hölgy" halálának az okát. A 2000 éves, ókori egyiptomi múmia méhében ugyanis egy rendkívül jól megőrzött magzat rejtőzött. A koponyájának alapos tanulmányozása során arra gyanakodnak, hogy ez az ősi, hamarosan szülő anyuka valószínűleg rákban halt meg; ez az onkológusok és az egyiptológusok fejében egyaránt megfordult. Most pedig új bizonyítékok kerültek napvilágra.
Vágólapra másolva!

A 19. és 20. század során ezt a múmiát a szakemberek egy férfi papnak tartották. Az úgynevezett Varsói Múmia Projekt úttörő munkája azonban feltárta, hogy valójában egy nő volt. Még több meglepetés érte a kutatókat, amikor rájöttek, hogy ő lehet az első ismert példa egy terhes múmiára.

Az idei év elején a Varsói Múmia Projekt munkatársait megdöbbentette, amikor a „Rejtélyes Hölgy" CT-vizsgálata további bizonyítékokat tárt fel arra vonatkozóan, hogy a test medenceüregében egy magzat található.

A legfigyelemreméltóbb eredményeik azt mutatták, hogy a magzatot hatékonyan „pácolta" a mumifikálódott méh erősen savas és oxigénszegény környezete, így rendkívül jó állapotban maradt fenn.

A projekt kutatói azt mondták az, hogy gyakran kérdezték tőlük, vajon hogyan hunyt el ez a fiatal nő, ezért úgy döntöttek, hogy kiderítik. A terhes múmia koponyájának további vizsgálatai szokatlan jeleket tártak fel a csontban, amelyek arra utalnak, hogy rákos betegségben szenvedett. Különösen a koponyán lévő eltérések mutatnak olyan jeleket, amelyeket a modern orvosok az orrgaratrákban szenvedő betegeknél látnak. Ez a rák egy ritka típusa.

Az egyiptomi múmia, és a mumifikálódott magzata jól látszik Forrás: Ejsmond et al., J. Archaeol. Sci., 2022

– mondta Wojciech Ejsmond és Marzena Ozarek-Szilke, a Varsói Múmia Projekt társigazgatói az IFLScience online portálnak. – Ez valószínűleg egy daganat, esetleg egy áttét által okozott elváltozás.

Hozzátette: ez a fajta áttétes elváltozás a koponyacsontokon többek között adenóma után jelentkezik, de ha ilyen típusú daganatról volt szó, akkor a kórszövettani vizsgálatok adhatnak határozott választ. Hangsúlyozta azt is, hogy

a koponya-arccsontok változásai megfelelnek a modern betegek orrgaratrákjának.

A diagnózis ellenőrzéséhez a tudósoknak megfelelően meg kellett vizsgálniuk a múmia szöveteit. A rák azonosítása a tényleges szövetekben más lehetőségeket is felvethet. A varsói múmiaprojekt csapata szerint az onkológusok meg tudják határozni a múmiában talált betegség „molekuláris aláírását", amit összehasonlíthatnak az ismert rákkal. Szerintük ez

értékes betekintést nyújthat a rákos megbetegedések evolúciójába.

A várandós asszony múmiája Forrás: Bartosz Bajerski Bajerski.Org

Szakemberek már több múmiát fedeztek fel korábban, amelyek testében a rák lehetséges jeleire bukkantak. 2017-ben találták meg például a világ legrégebbi, ismert emlőrákos és mielóma multiplexes eseteit időszámításunk előtt 2000-ből és időszámításunk előtt 1800-ból. Ezek az emberek egykor az asszuáni Qubbet el-Hawa fáraói nekropoliszában éltek és valószínűleg elit családokhoz tartoztak. Gazdagságuk és hírnevük azonban nem menthette meg őket a korai haláltól.