Hihetetlen meglepetést rejtett a Colorado-fennsík alatti mélyvíz

Colorado-medence
A Colorado-fennsík alatti mély víz meglepetést rejt
Vágólapra másolva!
A Colorado-fennsík mélyéről vett minták alapján nem biztos, hogy a számos felszín alatti vízrendszer alapját képező ősi tengerek sós maradványai olyan tökéletesen elszigetelődtek a fenti világtól. Amikor a kutatók megpróbálták a Colorado és Utah között található Paradox-medence keletkezésének idejét, azt találták, hogy a „fiatal" víz három kilométeres mélységben ömlött lefelé.
Vágólapra másolva!

A friss beáramlást a csapadék, hóolvadás vagy természetes víztartó rétegek szállíthatták 400 ezer és 1,1 millió évvel ezelőtt. Noha mindez emberi idő szerint ősinek tűnhet, mégis hihetetlenül friss, tekintve, hogy

a Paradox-medence alján lévő tengervíz valószínűleg több száz millió éve került csapdába.

A Geophysical Research Letters szaklapban publikált tanulmányban a szakemberek feltették a kérdést: vajon hogyan szivároghatott be egy csomó friss, frissebb víz ilyen mélyre, ilyen gyorsan? Úgy néz ki, talán jelentős mennyiségű vízbeömlés, annak keveredése és talaj feloldása révén.

A Colorado-fennsík alatti mély víz meglepetést rejt Forrás: Scott Smith/Getty Images

– mondta Grant Ferguson, a Saskatchewani Egyetem geológusa a ScienceAlert online tudományos portálnak. – A váratlan eredmények az izotópos kormeghatározás egy speciális formáján alapulnak, amely hatalmas időskálát tud feltárni, sokkal nagyobbat, mint a szénizotópos kormeghatározás.

A szóban forgó izotóp az úgynevezett radioaktív kripton-81, aminek tovább tart a bomlása, mint a szénnek.

Ennek segítségével tehát megbecsülhető, hogy a víz körülbelül 1,2 millió éves.

Amikor ezt a technikát 500 méter mély és 2,7 kilométer mélységű fúrásokból származó gázmintákon alkalmazták, a tudósok mély vízkeringést találtak a felszín alatt. A legmélyebb vizek viszonylag „fiatal" vízkomponenseket tartalmaztak, amelyek úgymond részben felhígították a régebbi, sósabb vizet.

A tanulmány szerzőinek magyarázata szerint körülbelül 10 millió évvel ezelőtt a folyómeder alatt kiterjedt erózió történhetett a Colorado-fennsíkon.