Ezért érdemes figyelmesebben beszélni a házi kedvencünkkel

kutya, kutyakiképzés
A "pacsi" szót is felismerte a legtöbb kutya
Vágólapra másolva!
Nem a kutyák az egyetlen állatok, amelyek kihallják az érzelmeket a hangunkból. Egy új kutatás szerint a sertések és a lovak is különbséget tudnak tenni az emberi beszéd pozitív és negatív kifejezései között. Mindez pedig megváltoztathatja azt, ahogyan reagálnak ránk.
Vágólapra másolva!

Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy a háziasított lovak képesek olvasni az érzelmeket az emberi arcokról, és kihallani azokat a hangunkból, például a nevetésből. De a BMC Biology tudományos szaklapban publikált kutatás az első tanulmány, amely azt hasonlította össze, hogy a háziasított állatok hogyan tesznek különbséget a nem verbális emberi hangok és a saját fajuk hangjai között.

A kutatás elsősorban háziasított sertésekre és fogságban tartott vaddisznókra, valamint Ázsiából származó háziasított lovakra és fogságban tartott vadlovakra irányult.

Valamennyi állatnak egy sor hangot játszottak le, amelyek egy része a saját fajuktól származott, némelyik közeli rokon fajtól származott, mások pedig az emberektől. Valamennyi hangfelvétel néhány másodpercig tartott, és valamilyen érzelmi jelzésről tanúskodott, legyen az pozitív vagy negatív. A tanulmány szerzői végül azt találták, hogy a lovak és a háziasított sertések erősebben reagáltak a negatív hangokra attól függetlenül, hogy azok honnan származnak.

A házi állatokkal való kapcsolatunk számos tényezőtől függ Forrás: Pinterest

Miután bármilyen negatív hangot hallottak, a lovak több időt töltöttek sétálással és kevesebb időt a farkukkal csapkodva, ami a kutatók szerint arra utal, hogy jobban figyelnek.

A disznók eközben többet álldogáltak, de kevesebbet ettek. A vaddisznók azonban kivételt képeztek: nem reagáltak másként a saját fajtájuk vagy az emberek pozitív vagy negatív hangjaira.

Az eredmények a szakemberek szerint az „érzelmi fertőzés" néven ismert fogalomra utalnak, amely az empátia egy primitív formája, amely valószínűleg meglehetősen gyakori az állatvilágban, és lehetővé teszi az embereknek és állatoknak, hogy érzékeljék mások érzelmeit, esetleg tükrözzék azokat.

A kutatók úgy vélik, hogy mindez a fajok között is előfordulhat; hiszen ha egy másik lény valami miatt kulcsfontosságú lehet a túléléshez, akkor „érdemes figyelembe venni az érzelmeit".

A háziasított állatok ebbe a kategóriába tartoznak: tekintettel arra, hogy mennyire támaszkodnak ránk az élelem és az ellátás tekintetében, logikus, hogy házi kedvenceink és állataink összhangban vannak az érzelmeinkkel. A rágcsálók, birkák, kecskék, kutyák, lovak és fogságban tartott vadon élő állatok képesek leolvasni az érzelmeket az emberi arcokról. Az agyvizsgálatok azt is kimutatták, hogy a lovak különbséget tudnak tenni a pozitív és a negatív emberi hangok között.

A lovak is érzékenyen reagálnak arra, hogy milyen érzelmeket tükrözünk Forrás: Wikimedia Commons/Natuurpark Lelystad

– mondta Elodie Briefer, a Koppenhágai Egyetem biológusa a ScienceAlert online tudományos portálnak. – Láthatóan erőteljesebben reagálnak, ha negatív töltésű hanggal találkoznak,.

Hozzátette: bizonyos helyzetekben még azt az érzelmet is tükrözik, aminek ki vannak téve. A szerzők azt találták, hogy a pozitív töltésű hang lejátszásakor az állatok megnyugodtak.

A tanulmány eredményei szerint nagyobb hatással lehet az állatok viselkedésére és érzéseire az, ahogyan beszélünk hozzájuk, mint ahogy gondolnánk, és érdemes ezt mindig szem előtt tartani.